Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Novi Pravilnik o ambalaži: hoćemo li morati plaćati i vrlo lagane vrećice?

Novi Pravilnik o ambalaži, koji bi na snagu trebao stupiti iduće godine, prema sadašnjem prijedlogu donosi novine koje će opet pasti na teret građana. Naime, prema prijedlogu, planira se uvođenje naknade za vrlo lagane plastične vrećice za voće i povrće koje su dosad bile besplatne.

Cilj uvođenja naplate za lagane plastične vrećice je sprečavanje njihova nekontroliranog besplatnog dijeljenja i prekomjernog uzimanja. U Ministarstvu kažu da time žele potaknuti korištenje debljih plastičnih vrećica, koje su pogodnije za višekratnu uporabu te korištenje vrećica od alternativnih materijala

Proširenje sustava povratne naknade

Također, novim pravilnikom Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predlaže proširenje postojećeg sustava povratne naknade. Tako bi u sustav povratne naknade sada bila uključena i ambalaža volumena manjeg od 0.2 litre, višeslojna ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom, primjerice tetrapak te plastična ambalaža koja nije od PET-a, primjerice HDPE, prenosi Hina.

Što se tiče proizvoda u HDPE ambalaži, u Ministarstvu kažu da u sustav povratne naknade ulaze svi proizvodi koji potpadaju pod definiciju “piće”. To su alkoholna i bezalkoholna pića, stolna, prirodna mineralna voda i izvorska voda, voćni sirupi, voćni sokovi i nektari, mlijeko i tekući mliječni proizvodi i ostali tekući proizvodi na voćnoj i drugoj bazi te bilo koji drugi dodatak koji pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže..

Staklene bočice za alkoholna i bezalkoholna pića volumena od 0.1 litre također ulaze u sustav povratne naknade, kao i one koje su u ambalaži od plastike, ako su volumena jednakog i manjeg od tri litre.

Uredbom o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi propisat će se način izračuna i iznosi naknada. Predlaže se i novi izgled oznake za ambalažu u sustavu povratne naknade.

Trenutno je u tijeku javno savjetovanje o Prijedlogu pravilnika o ambalaži, otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku. Otvoreno je 10. prosinca, a dokument je dostupan na  poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=22312.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content