Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Novogodišnji promotivni proizvodi (PM_04)

Još u davna vremena, u starom Rimu, postojala je tradicija darivanja. Tada su se darivale grančice ukrašene pozlaćenim orasima ili jabukom a u današnje vrijeme već govorimo o kulturi darivanja, odnosno važno je da osoba koja daruje uživa u izboru dara te da obrati pažnju na osobnost i karakter osobe kojoj poklon želi uručiti. Neprimjereni darovi mogu nanijeti dodatnu štetu međusobnom poslovanju.

Poslovno darivanje dobavljača, kupaca i ostalih poslovnih partnera već dugo je prisutno u blagdanskom periodu Božića i Nove godine. Uvriježeno je mišljenje u poslovnom krugu da se krajem godine zaključuje međusobna, uspješna suradnja a  darivanje je simbol povezanosti, zbližuje ljude te doprinosi posebnom blagdanskom ozračju koje ljude čini sretnima.Darivanje se također prakticira prilikom sklapanja  novih poslovnih ugovora kao zahvala za uspješnu suradnju u  budućnosti. Međutim, vrlo je teško odabrati dar za poslov-ne partnere koje ne poznajemo dovoljno tako da ćemo Vas u  nastavku upoznati sa nekim općim pravilima kod poslovnih darivanja.Promotivni darovi s logotipom poduzeća poput kemij-skih olovaka, torbica za mobitele, jastučića za vrat, rokovnika,  kalendara su najzastupljeniji. U nekim markentinškim  djelatnostima česti su darovi parfemi, CD-i, poklon bonovi u kozmetičkim salonima ili pretplate na časopise.

Trebali bi pripaziti ako darujete više osoba u istom po-duzeću, da darovi ne budu različite vrijednosti. Prigodne su i različite delicije kao što je boca dobrog vina, čokoladne po-slastice i slično.Darovi ne moraju nužno biti vezani uz djelatnost podu-zeća. Važno je da su kreativno osmišljeni, ne moraju biti ni skupi, jer na taj način ne obavezuju osobu kojoj su darovani, bitno je da uzmete u obzir osobnost poslovnog partnera, da-rujte sa srcem i Vaše darivanje će biti uspješno. Situacija je malo kompliciranija ako darujete inozemne partnere. Trebate razmisliti o kulturi u poduzeću te o običa-jima te zemlje kako bi suradnja između Vaših poduzeća bila uspješna i ugodna. U kineskoj je kulturi kod darivanja važno obratiti pažnju na boje i brojeve. Crvena se boja smatra pozitivnom, ružiča-sta i žuta predstavljaju sreću, a najsretniji je broj osam. Bijela, plava i crna boja te broj četiri su negativni i povezuje ih se sa smrću a darovati nekome nož ili škare predstavlja „ presije-canje poslovnih veza ili prijateljstava“. Kako ih ne bi smatrali pohlepnima, u Kini se dar odbija tri puta prije nego što se konačno prihvati a otvara se poslije sastanka. U Japanu je darivanje znak poštovanja, prijateljstva i za-hvalnosti. Sretnima se smatraju darovi u paru osim broja četiri kao i broja devet koji simboliziraju također smrt. Japanci tako-đer odbijaju dar nekoliko puta prije nego što ga prihvate i ne otvaraju ga u darovateljevoj prisutnosti.

Francuzi neće biti zadovoljni s promotivnim darom koji ima logotip Vašeg poduzeća već se kod njih prakticiraju kvalitetni, lijepo zapakirani darovi. U Njemačkoj se darovi prihvaćaju tek nakon uspješnog zaključenja pregovora a kao poklon mogu  poslužiti knjige, viski ili neki CD klasične glazbe. Talijani su opet prilično darežljivi pa za njih treba pripremiti lijepo zapakirane i skuplje darove. Darove treba otvoriti odmah na sastanku. U Velikoj Britaniji darivanje poslovnih partnera nije često ali ako postoji, dar treba otvoriti odmah na sastanku dok u Sje-dinjenim Američkim Državama nema neprimjerenih darova. Ipak, Amerikanci posebno cijene darove koji su specifični za neku državu, bilo da se radi o prehrambenim, kozmetičkim ili drugim proizvodima. U zemlji poznatoj po proizvodnji nekog proizvoda lokalni ponos i kvaliteta nalaže da ga tamošnjim poslovnim partnerima ne odabiremo na dar posebno ako je drugdje proizveden.  U Grčkoj se često razmjenjuju skupa vina, predmeti za kućanstvo, ručni radovi ili proizvodi s logotipom poduzeća. Jeftino vino i oštri predmeti bili bi teška pogreška.  Španjolci nemaju običaj darivanja, eventualno možda nakon sklapanja ugovora i to je darivanje neke sitnice poput  uredskog pribora ili knjige dok će Turci također prihvatiti dar od poslovnog partnera ukoliko nije preskup ili preosoban.

Darivanje u Hrvatskoj ovisi o djelatnosti kojom se poduzeće bavi, a darovi su često ili prilično skupi ili su to proizvodi s logotipom poduzeća.  U svakom slučaju, morate odabrati poklone na vrijeme te voditi računa o tome da su tiskare zatrpanije poslom, što se više bliži prosinac a tako i poduzeća koja prodaju poklone. Računajte na minimalno 2 tjedna čekanja ako želite naručiti kalendar s logotipom svoje firme, šalicu, upaljač, privjesak, kemijsku, majicu možda ili neki drugi predmet za tisak. Svi mi volimo primiti neočekivani dar, a još više volimo primati darove koje možemo iskoristiti. Ipak, u velikom izboru rokovnika, kalkulatora, antistres loptica i ostalih kreativnih poklona, najpoželjniji poslovni darovi su i dalje košare s kvalitetnim delicijama, vina i čokolade. Važno je da zapamtite, bilo da raspolažete s manjim ili većim budžetom, Vaš dar poslovnom partneru mora biti biran pre-ma njegovoj osobnosti, lijepo i uredno zapakiran te darovan iskreno i od srca. Tako nikada nećete pogriješiti.

 


 

Domaći primjeri

Lijep je primjer mnogih tvrtki, darivanje domaćih proizvoda. To su najčešće vina, slatkiši, maslinovo ulje ili med.  Primatelji takve poklone znatno više cijene od plastičnog rokovnika sa setom kemijske olovke i flomastera ili flis deke sa Vašim  logotipom. Domaće proizvode možemo svrstati u srednju skupinu cijena. Naravno, ima i setova koji su znatno viši cijenom, ali smo našli simpatičnih magneta, podmetača za čaše koji su u cjenovnom rangu upaljača sa otiskom ili kemijske olovke. Izrađeni su od prirodnih materijala (drvo) i na njih je apliciran logotip ili poruka po Vašem izboru. Predstavit ćemo Vam nekoliko proizvođaća koji su nam u ovom trenutku najbliži, ali ako se osvrnete oko sebe, sigurno ćete pronaći na desetke OPG-a ili malih obrta čije proizvode možete brendirati i pokloniti svojem poslovnom partneru.

 

Vina Geržinić

tema-broja-novogodisnji-promotivni-program-gerzinicNaš stari znanac, Marino Geržinić, rado nam se odazvao na prijedlog da napišemo koju riječ o njihovu iskustvu sa poslovnim darivanjem. Vinogradi Geržinić smješteni su u okolici Vižinade. Područje se može podičiti stoljetnom tradicijom vinogradar-stva. Obitelj osim vinograda obrađuje i maslinike.

Odakle financijska potpora poslu – banke,  država…? Financijska potpora velikim investicijama u tehnologiju kako bi poboljšali kvalitetu i olakšali procese uglavnom je  ostvarena iz prihoda poslovanja, povoljnih županijskih  kredita i sufinanciranja iz europskih pretpristupnih fondova.

Kako ste se razvijali kroz godine? U vrijeme dok je moj pradjed radio, to je bila mala proizvodnja, ali kroz generacije povećavala se kvaliteta i količina nasada pa i vina. Oko 2000.g. krenuli smo sa sadnjom više sorti pa je 2005.g. službeno krenula prodaja visokokvalitetnih buteljiranih vina koja je do dan danas sve šira i još kvalitetnija. Osim toga djed je započeo s intenzivnijem bavljenjem maslinarstvom koje smo isto tako nastavili njegovati.

Kada i kako ste krenuli u proizvodnju vina odnosno ulja? S proizvodnjom vina započeo je još moj pradjed koji je svojevremeno izvozio vino starom željezničkom prugom  Parenzanom u Trst.

Opišite vrste Vaših proizvoda, nagrade koje ste dobivali, značajne osobe ili događaje gdje su  plasirani Vaši proizvodi. Naša su buteljirana vina od bijelih Malvazija istarska, Chardonnay i Muškat žuti, crnih Teran, Cabernet Sauvignon i Syrah te Rose od Terana. Sva su vina višestruko nagrađivana na raznim domaćim i međunarodnim festivalima vina. Predstavljali smo svoja vina na prestižnom London International Wine Fair, te se naša autohtona vina Malvazija istarska i Teran nalaze na vinskim kartama prestižnih restorana u Velikoj  Britaniji, nositelja Michelinovih zvjezdica. Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje već je 6 godina za redom uvršteno u prestižni vodič Flos Olei , među top 500 maslinovih ulja na svijetu.

Vaše iskustvo sa poslovnim darivanjem i  prodajom proizvoda za novogodišnje poklone? S korporativnim darivanjem imamo iskustva i radimo to već par godina. Takvim narudžbama posvećujemo posebnu pažnju jer su klijent i njegove želje na prvom mjestu. Tada proizvod nije samo osmišljen s naše strane i prodan  zainteresiranom klijentu već tu je potrebna suradnja, pošto proizvod mora odražavati dio tvrtkine kulture i načina funkcioniranja, pritom mislim prvenstveno na vanjski dizajn i osmišljavanje eventualnog pakiranja. U mnogim slučajevima u su-radnji s klijentima kreiramo personalizirane etikete i pakiranja za boce kako bi se što više prilagodili njihovim potrebama.

Koliki se dio prodaje Vaših proizvoda odnosi na poslovno darivanje?  Pošto je uglavnom sezonska potražnja za takvim  načinom prodaje postotak nije velik, ali ništa manje značajan pošto to puno znači i za našu tvrtku i promociju naših vina. Time klijenti pokazuju da su prepoznali kvalitetu i da svojim  klijentima preporučuju naša vina. Kod darivanja vina postoji puno stvari koje treba uzeti u obzir od same sorte koje oda-brati pa sve do vanjskog dizajna. Izuzetno smo ponosni na to što nam tvrtke daju svoje povjerenje i pouzdaju se u nas, što se dosad uvijek pokazalo uspješnim.

Imate li razvijene marketinške aktivnosti koje su usmjerene plasiranju Vaših proizvoda tvrtkama za darivanja? Uglavnom radimo sa stalnim klijentima koji nam se iz  godine u godinu vraćaju i koji nas preporučuju drugima ili netko dobije na poklon butelju našeg vina pa im se sviđa pa nam se jave. To je najbolji marketing! Osim toga bez previše spamanja obavijestimo sve partnere iz naše baze mailom kada imamo neke posebne ponude namijenjene poslovnom darivanju te nudimo dodatne popuste i pogodnosti.


 

Pokloni Home Design

Sugovornice Željka i Ivanka otkrivaju svoja iskustva sa poslovnim poklonima. Posao smo započele prije nekoliko godina, sasvim slučajno, prerastao je iz hobija. Počele smo decoupage tehnikom izrađivati malene predmete za uređenje doma. Vrlo dobra re-akcija okoline na naš rad nam je dala hrabrosti i krenule smo u privatni posao. Otvorile smo tvrtku i krenule sa jednom galerijom u Bjelovaru. Danas nakon tri godine rada naša mala djela možete kupiti na više lokacija u Hrvatskoj, od Bjelovara, Varaždina….do shoping centra Arene Zagreb.

 

Imate li iskustva sa poslovnim poklonima? Sa poslovnim poklonima smo krenuli uvođenjem tiska u našu proizvodnju. Primijetile smo da su ljudi ponosni na svoj kraj, da prilikom darivanja svojih poslovnih partnera žele  darovati elemente zavičaja.. Prve tehnike koje smo  koristile su bile tisak na rižin papir te zatim apliciranje na drve-ne kutije, podmetače za čaše, kutije za vina, drvene magnete…  Najčešći kupci su djelatnici lokalne samouprave kojima izrađujemo predmete sa motivima iz njihove okoline a oni ih daruju svojim poslovnim partnerima ili gostima. Također smo odradile i dio programa za poduzeća koja su darovala ili svoje zaposlenike ili vanjske partnere. Proizvode namijenjene poslovnom darivanju dizajniramo same, zatim doradimo sa potrebnim elementima tvrtke koja će ih poklanjati. Uglavnom su to  manje serije skupljih proizvoda. Imamo u ponudi i jeftinije proizvode po cijenama od nekoliko desetaka kuna pa čak i drvene  magnete koje radimo u većim serijama od 7 kuna po komadu..

Koje tiskarske tehnologije koristite u proizvodnji? U početku smo surađivale sa tiskarama koje su nam odrađivale tisak ekosolventim printerom na rižin papir sa role. Sada imamo same svoj printer, Oki laser sa bijelom bojom i sa njim odrađujemo najviše aplikacija. To nam se pokazalo kao najbolje rješenje. Cijena printera je bila prihvatljiva, a sa bijelom bojom kao podlogom otisak na drvu izgleda realno. Osim tiska na drvo, printer nam služi i za tisak etiketa koje radimo na razne kartone u boji. Sada možemo odraditi nekoliko etiketa na crni karton uz vrlo prihvatljivu cijenu. U tiskarama nam nitko taj posao nije htio odraditi bez stotinjak etiketa, a cijena je bila višestruko veća..tema-broja-novogodisnji-promotivni-program-home-design02

Na koje probleme nailazite u radu? Najveći problem sa kojim se susrećemo je nesigurnost naplate posla. U posljednje vrijeme se događa da i one tvrtke u kojima smo vidjele sigurnost, kasne sa plaćanjem, a nama proces proizvodnje zahtijeva poprilično dug period i nije  jeftin. Od kupnje drva, sušenja, obrade do plasmana prođe nekoliko mjeseci.. Ukoliko još dajemo i odgode, povrat investicije traje i do pola godine. U tom procesu neplaćanja nam stvaraju najveće probleme i usporavaju razvoj.

Home Design


 

Projekt Green Idea – Dizajnerko

Originalne poklone smo našli u koprivničkom poslovnom inkubatoru. Poduzeće Dizajnerko odbačenim proizvodima vraća stari sjaj. Koriste najmoderniju tehnologiju- CNC rezač, laser i sublimaciju. Cilj projekta je beskorisnim i odbačenim stvarima dati novu svrhu, pretvoriti ih u učinkoviti proizvod i pri tome probuditi Vašu kreativnost spojem recikliranja i novih tehnologija obrade materijala. Izrađuju predmete iz Vaših nepotrebnih predmeta ili sami nabavljaju sirovinu potrebnu za odabrani dizajn.

 

 

Kako ste došli na ideju o iskorištavanju starih predmeta kao sirovinske baze? Ovdje u inkubatoru smo svi poprilično mlada  ekipa puna ideja. Pokušali smo naći uporabnu vrijednost starim, odbačenim predmetima. Većina naših  proizvoda izrađena je od otpadnih materijala – drvo, plexiglas,  staklo… debljine od 2 do 35mm. Prilikom odabira  materijala najbolje je da je ploha istog što ravnija. Kod odabira koristimo otpadni namještaj (stol, ormar, dijelove kreveta…), plastične podloge (otpadne table za reklame, rasvjetu…).

Kojim se tehnologijama koristite? Uveli smo u proizvodnju lasersko graviranje, razanje i obradu materijala. Koristimo model Lasermax Maxi, njemačkog proizvođača Winter Holztechnik. Lasermax Maxi ideal-no je rješenje za lasersko označavanje i graviranje različitih  materijala kao što su akril, staklo, keramika, porculan, plastika, pjena, drvo i drvni proizvodi, papir, karton, tekstil, metal i sl. Može gravirati ravne duge površine te zaobljene površine (posebnim nastavkom). Omogućuje urezivanje slova minimalne veličine 1 mm, dubina reza ovisi o materijalu seže čak do 35 mm dubine. Ima rotacijski dodatak koji omogućava gravira-nje i rezanje cilindričnih i zaobljenih materijala dužine do 450 mm (čaše, boce, alati…). Laserom je moguće rezati jedino mekane materijale kao što su papir, tekstil, karton… Također se koristimo i CNC strojem, a u mogućnosti smo na određen broj materijala aplicirati dizajn koji odrađujemo sublimacijom.

Koliko traje vrijeme izrade proizvoda? Kada definiramo materijal i proizvod koji želimo dobiti krećemo u projektiranje. Vrijeme izrade je ovisno o veličini, mate-rijalu i zahtjevnosti rezanja odnosno graviranja. U pravilu izrada proizvoda ne traje duže od 3 dana. Na zalihi imamo već gotovih proizvoda našeg dizajna koji su dostupni odmah. Postupak narudžbe vršite upitom na našu email adresu [email protected]


 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content