Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Od DIY segmenta do tiska velikih formata

Tržište tiska velikog formata danas je jedno od najbrže rastućih unutar grafičke industrije. Bazirano je na ink jet tehnologiji koja se pokazala uspješnom za tisak na širokom rasponu podloga, od papira preko tkanina do polimera, stakla, metala… Posljednjih desetak godina tvrtka DIT intenzivno je zakoračila na tržište tiska velikih formata, o čemu smo razgovarali s gosp. Markom Dikanićem, direktorom tvrtke DIT.

“Od svojih početaka fokusirani smo na tisak velikih formata, s tim da su počeci bili vezani uz CAD/GIS segment printera. Od 2010. upustili smo se u avanturu s printerima namijenjenim grafičkoj industriji i danas nam je taj segment postao primaran.
Mi smo se opredijelili za Epson koji ima niz različitih tehnologija razvijenih kako bi pokrile što veći dio grafičkih potreba. Naravno, svaka tehnologija ima svoje specifičnosti, a naš zadatak je osigurati kupcu visokokvalitetno tehnološko rješenje, educirati ga za rad s tehnologijom, osigurati mu jednostavnost u radu, brz servis kako bi na kraju dana korištenjem naše tehnologije ostvario profit”, govori nam gosp. Dikanić.

Kako biste opisali tržište tiska velikog formata?

Krenuo bih, prije svega, s DIY industrijom koja kod nas nije dovoljno razvijena, ali nam otvara velike prilike za rast u budućim godinama. Epson je vrlo dobro uočio prazninu na ovom tržištu i u ponudi imamo dva njihova printera – Epson SureColor SC-F100 i Epson SureColor SC-F500.
Korisnička iskustva u ovom segmentu su odlična. Dio korisnika tehnologija toliko dobro razvije posao da nakon nekog vremena nabavljaju Epsonove DTG printere. Tako ulaze u proizvodnju pamučnih majica, torbi, jastuka ili dječjih odjevnih proizvoda, a kasnije ulaze i u nove tehnologije.
Izazov u ovoj tržišnoj niši je nedovoljno posjedovanje osnovnih grafičkih znanja potrebnih za grafičku proizvodnju. Takvi korisnici trebaju znatno više pomoći i edukacije, u odnosu kada takav printer koristi uhodana tiskara ili vrsni grafičar. Ipak, Epson je ove printere toliko pojednostavio da ih se praktički koristi kao uredske printere što olakšava ulazak u ovu proizvodnu nišu.

Tržište velikog formata je kompleksnije. Prvi razlog je taj što printeri velikog formata mogu printati na više različitih podloga. Taj zahtijeva i kompleksniju pripremu procesa tiska od izrade profila kompatibilnih s podlogom, ali i kasniju doradu koja često iziskuje i skuplje doradne strojeve..
Tržište velikog formata možemo podijeliti u niz segmenata i Epson pokriva većinu. Najjednostavnije je reći da imamo printere u segmentu sublimacije, ekosolventa, resin i UV bojila. S ovim spektrom rješenja trenutno možemo pokriti većinu potreba grafičara u tisku velikih formata.

Cijeli intervju možete pročitati i u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content