Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Od start up tvrtke do konkurentne proizvodnje dresova uz Epson sublimacijske printere

Da u personaliziranoj proizvodnji tekstila ima dovoljno prostora za razvoj poslovanja, svjedoči mlada ekipa iz tvrtke Total sport.
Vlasnik tvrtke Total sport, gosp. Vladimir Suvajac, ekonomist po struci, a sportaš u duši, ušao je u posao personalizacije dresova, kako kaže, iz nužde. Nekoliko loših iskustava s dobavljačima personaliziranih dresova bila su kap koja je prelila čašu zbog koje je odlučio ući u do tada nepoznati poslovni poduhvat.
„Vodio sam sportski klub i u više navrata nisam bio zadovoljan, bilo isporučenom kvalitetom, bilo da rokovi isporuke nisu bili ispoštovani.
Nakon jedne ružne epizode, nekoliko noći nisam spavao istražujući tehnologije tiska i šivanja dresova. Odluka je pala i u roku nekoliko mjeseci proizvodnja je bila pokrenuta. Prvi dresovi odrađeni su na malom Epson SC-F printeru širine 110cm i kineskom kalanderu. Ovu tehnologiju brzo smo prerasli te smo prije pola godine instalirali Epson SC-F9400 sublimacijski printer.
No, s obzirom da nam se vrlo često događa da printer radi dan i noć, zaključili smo da mu je potrebna pomoć te smo investirali u još jedan identičan printer. Nedavno su ga instalirali serviseri iz tvrtke DIT. Dakle, danas, nekoliko godina kasnije, imamo grafički odjel s pet grafičara koji rade na dizajnu i tisku, desetak žena u doradi, na šivaćim strojevima i pet osoba u administraciji i prodaji“, priča nam gosp. Suvajac.

Kakva su vam iskustva s Epson printerima?

Počeli smo s jednim drugim brendom sublimacijskih printera, no bilo je problema s color managementom. Dobiti ispravnu boju na tkanini bilo je vrlo zahtjevno. Kod Epsona je priča drugačija. Ono što vidimo na ekranu, uvijek identično ispada i na tkanini. Kod dresova se često događa ponavljanje poslova, neki igrači napuste klub, dođu novi i dobivamo zahtjeve za nadopunom serije. Otisak nakon šest mjeseci ili godinu dana identičan je prvoj isporuci dresova.
Posebno bih izdvojio crnu boju koja je kod Epsona vrlo snažna. I druge boje pršte intenzitetom za razliku od mnogih dresova koje vidimo na sportašima kod kojih crna, ali i druge boje djeluju vrlo siromašno.
Epsonov softver Edge Print vrlo je jednostavan za rad. Dizajn dresa crtamo u Corelu, eksportiramo u pdf i nakon toga podešavamo detalje pripreme za tisak u Epson Edge Print softveru. Operateri su zadovoljni jednostavnošću i mogućnostima softvera, a kupac proizvodom.
Mehanički su printeri vrlo robusno izrađeni, od samog transporta rola papira pa do masivnog nosača ispisnih glava tako da su vrlo tihi i brzi u radu. Imamo postavljen dupli CMYK, osam rezervoara i jednom kada printere pustimo u pogon, zaboravimo da rade.

Cijeli intervju pročitajte i u dostupnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content