Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Mimaki najveći rast očekuje u tekstilnoj industriji

U sklopu beogradske Grafime, razgovarali smo s gosp. Bertom Benckhuysenom,  Mimaki Product Management direktorom.

Koji je glavni novitet iz Mimaki portfelja  predstavljen na Grafimi?

Kada govorimo o novim proizvodima, svakako želim istaknuti Mimaki TS55-1800 sublimacijski transfer pisač. Ovim strojem smo industrijski tisak tekstila učinili dostupnim u entry-level i mid-level segmentu.
Uz potpuno nove ispisne glave koje su rađene posebno za Mimaki, možemo ispisati veliku količinu boje u jednom prolazu, što kod ispisa tekstila bitno utječe na brzinu i omogućuje veliki volumen proizvodnje. To je bitno za proizvođače modne i sportske odjeće, jer neovisno o broju prolaza mogu ispisivati istu količinu boje. Tako korisnci Mimaki strojeva mogu osigurati visoki volumen proizvodnje pri modu ispisa od jednog ili dva prolaza, tj. ne moraju usporiti stroj kako bi dobili kvalitetu i volumen. Ova revolucionarna karakteristika postiže se time što svaka ispisna glava ima tri reda nozli po boji (ukupno 12 redova), a svaki od tih redova sadrži po dvije nozle. Tako imamo iznimno velik broj nozli za svaku boji. Pored toga, pisač je opremljen jedinstvenim Mimaki sustavom za provjeru i oporavak mlaznica koji osigurava kvalitetan ispis i neprekidan rad u produženim radnim ciklusima (npr. ispisivanje preko noći.
S obzirom da ciljamo na entry/mid segment potrošača, trebamo ispisnu glavu koji si kupci mogu priuštiti. Koristimo dvije ispisne jedinice s ukupno četiri ispisne glave. Cijena ove glave će biti vrlo interesantna, jer nudi mogućnosti ispisa koje su do sada omogućavale samo industrijske glave s iznimno visokim cijenama. Zajedno s novim pisačem predstavili smo spremnike za boju zapremnine 10 litara. Ove će boje biti značajno jeftinije i predstavljat će veliku konkurenciju bojama u pakiranju od 1 ili 2 litre. Treća značajna prednost ovog stroja koja je usmjerena na iskorištenje njegovih kapaciteta je opcionalna instalacija Mini Jumbo Roll jedinice koja kontinuirano može ulagati do 2500 dužnih metara transfer papira. To korisnicima omogućuje zamjenu malih rola s mini jumbo rolama što rezultira značajnim uštedama u troškovima medija za ispis. Mini jumbo role idealan su način za nadogradnju proizvodnje u onu bez nadzora tiska, a u kombinaciji sa spremnikom boje od 10 litara i industrijskim glavama ovaj pisač će imati jako niske troškove proizvodnje.

Tisak na tekstil i dekorativni tisak imaju veliki potencijal rasta. U kojem će smjeru Mimaki raditi na poboljšanjima svojih uređaja?

Četiri su tržišta na kojima je Mimaki prisutan – signage, tekstil, industrijski tisak i 3D tisak. U smislu razvoja, noviteta i potencijala, najveći je rast u tekstilnoj industriji.
Tradicionalni tisak na tekstil veliki je zagađivač i potrošač vode, s druge strane samo je 3% tekstila otisnuto digitalno. Korištenjem digitalnog tiska potrošnju vode i zagađenje bi mogli smanjiti za 60-65%, što je stvarno ekstremno.
Uz ekološke prednosti, korištenje digitalne tehnologije donosi brojne prednosti u smislu personalizacije i print-on-demand načina proizvodnje koji je s ekonomske strane daleko isplativiji od primjerice višebojnog sitotiska. Ponovljivost poslova u smislu kvalitete i reprodukcije boja je također daleko jednostavnija kod digitalnog tiska. Još jedna prednost je približavanje proizvođača tržištu. Drugim riječima u slučaju Balkana proizvodnja se s Dalekog istoka približava Centralnoj Europi.
Svjesni smo toga da je digitalni tisak tekstila u konstantnom porastu i u njega ćemo nastaviti ulagati. Još uvijek postoji velik broj industrijskih tržišta koja imaju veliki potencijal za digitalnu proizvodnju.

Prošlo je gotovo godinu dana od predstavljanja UCJV serije pisača. Kako ste zadovoljni s prodajom i koje su novosti kod ovih proizvoda?

Od svih pisača koje je Mimaki predstavio UCJV print&cut serija je imala najuspješniju premijeru ikad. Kupci su model UCJV300-160 naručivali osluškujući uspješne priče korisnika, ponekad i bez testiranja prije kupovine, što do sada još nismo doživjeli. Prodali smo ih doslovno tisuće, a najviše ih je prodano u EMEA regiji. Razlog tome je širina aplikacija koje je moguće realizirati na UCJV modelima. Ranije ove godine predstavili smo formatom manje modele poput UCJV300-75 i UCJV300-107, oni su prikladniji za labeling segment i ofset tiskare. Za UCJV seriju  smo predstavili i lak (clear ink), koji se instalira umjesto light cyan i light magenta boja, a koristi se za postizanje dodatnih efekata. Uz lak postoji i baza gotovih tekstura za korištenje u dizajnu.

Što je novo kod UJF serije?

Za high-end model UJF 7151plus nedavno je predstavljena srebrna boja kojom se postižu stvarno izvrsni efekti. Novom Metalic Control tehnologijom i bojom uspjeli smo postići pravilno postavljanje ispisanih čestica pigmenta i tako dobiti iznimnu refleksiju i postići srebrni efekt (poput folije), što je zaista jedinstveno.

Mimaki također razvija i 3D tehnologiju ispisa u boji, kako se razvija ovaj vrlo specifičan segment tiska?

Danas smo jedini koji možemo ponuditi istinski kolor otisak uz potpunu kotrolu reprodukcije boja (color managementa) u 3D ispisu. Riječ je o modelu 3DUJ-553 koji omogućuje ispis u više od 10 milijuna boja s ICC profiliranjem i proofingom u formatu 500x500x300 mm. Svi smo se suočili s problemima u razlici boja “na ekranu” i onima na ispisu. Naše znanje u reprodukciji boja je veliko u 2D okružju, a danas u 3D svijetu možemo ponuditi ispis po principu WYSWYG (What You See is What You Get / Ono što vidite je ono što dobivate).
Kao bazu za razvoj 3D pisača koristili smo 7151 model koji ima iznimnu preciznost u ispisu. Do sada je globalno instalirano 30-40 3DUJ-553 pisača. Tržište za kolor 3D ispis je specifično, a naš proizvod je prvenstveno namijenjen za izradu prototipa i u edukativne svrhe. Novi smo na ovom tržištu, uređaj je na tržištu tek godinu dana, tako da tražimo nove distributere i niše u koje bi se proširili.

Koja je Vaša poruka posjetiteljima Grafime?

Moja poruka posjetiteljima Grafime je da posjećuju što više ovakvih sajmova kako bi bili upućeni u najnovije tehnologije i njihove mogućnosti, kako bi saznali što se novo događa i sprema ili što se može napraviti s njihovom postojećom mašinom, u smislu nadogradnje i novih aplikacija. Vlasnicima tiskara savjetujem da sa sobom povedu i ljude iz proizvodnje, posebno operatere na strojevima, jer oni najbolje znaju na koje poteškoće nailaze u proizvodnji. Treba izdvojiti 3-4 dana u godini, posjetiti sajmove i prikupiti nova znanja, kako bi bili ukorak s novim dostignućima u grafičkoj industriji.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content