Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održan seminar – Ambalaža ključni faktor sigurnosti proizvoda

Uz uporabnu, marketinšku, transportnu, skladišnu, jedna od najvažnijih funkcija ambalaže je zaštitna. Odnosno, osigurati sigurnost zapakiranog proizvoda tijekom cijelog lanca. Da je ambalaža zaista ključni faktor sigurnosti proizvoda potvrdio je i 2. Kaligrafov specijalistički seminar održan prošlog tjedna upravo na tu temu.

Kako je nastanak ambalaže rezultat složenog procesa, sasvim je jasno da sa svih strana prijete manjkavosti i opasnosti. Kako kvalitetno zaštititi proizvod od vanjskih utjecaja, mikroorganizama, svjetlosti, zraka, vlage, mehaničkih oštećenja, istovremeno osiguravajući atraktivnost na polici, jednostavnost i potičući ekologiju i održivost i to u svega nekoliko mikrona ambalažne folije ili slojeva kartona, pitanja su s kojima se 40-ak sudionika seminara svakodnevno nosi. Bilo da je riječ o proizvođačima ambalaže, vlasnicima brendova ili dizajnerima.

No, vrijeme i zakoni koje dolaze stavljaju sve više zahtjeva pred ambalažu, a pred proizvođače ambalaže, ambalažnih materijala i tiskare brojne izazove. Novi zakoni, direktive i procedure sve strože definiraju tržište i upravljanje ambalažom. Stiže vrijeme velikih promjena. Naglasio je to u uvodnom obraćanju gosp. Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, stručnjak za područje produkcije ambalaže i sve aspekte tehnoloških rješenja i optimizacije pakiranja.

Je li boja najveći krivac?

Uslijedila su zanimljiva predavanja renomiranih stručnjaka i odličnih poznavatelja ambalaže. Njihova su predavanja bila pažljivo praćena, a diskusija koja se razvila vrlo konstruktivna i korisna.

O tome kako grafičke boje utječu na zaštitnu ulogu ambalaže govorio g. Igor Belošić iz tvrtke Sun Chemical. Boje se vrlo često i pomalo neopravdano smatraju velikim krivcem. Pritom se zaboravlja da one čine samo 2% ambalažnih materijala.  „Boja je ta o kojoj se ponajviše govori kada se radi o sigurnosti proizvoda i migracijama nepoželjnih tvari u proizvod i to samo zato jer se vidi“, rekao je g. Belošić. Kroz svoje predavanje objasnio je kako djeluju mehanizmi otiskivanja na različite materijale te kako boja eventualno može pridonijeti promjenama svojstava proizvoda – najčešće mirisu. Iznio je i podatke o dozvoljenim razinama migracije određenih čestica. Prisutne je upoznao kako izbjeći nepoželjne efekte i dobiti optimalnu i sigurnu ambalažu – od dizajna do reciklaže.

Za dobiti optimalnu i sigurnu ambalažu važno je da je izrađena od odgovarajućeg materijala. Kako odabrati pravi materijal, posebno kada se radi o papiru i kartonu, objasnila je gđa Galja Milošević, savjetnica u grafičkoj i ambalažnoj industriji, stručnjakinja u području razvoja i produkcije kartonske ambalaže. Na brojnim primjerima pokazala je koliko je važno od samog početka projekta znati točno koje uvjete ambalažni materijal mora zadovoljiti i koje efekte dizajna materijal mora prezentirati. Ukoliko se na ovaj način pristupi odabiru materijala moguće je maksimalno iskoristiti njegova svojstva, udovoljiti i kriteriju optimizacije i racionalizacije. I naravno, na kraju dobiti siguran proizvod u sigurnoj ambalaži.

Odgovornost za sigurnost nose svi, štetu trpi samo brend

U svojem je predavanju o sigurnoj ambalaži gosp. Miho Karolyi objasnio što su migracije i kako mogu nastati te koje su to nepoželjne tvari koje najčešće migriraju iz materijala u proizvod. Navodeći primjere, odgovorio je na pitanje kako izbjeći migracije i dobiti adekvatnu ambalažu sigurnu za proizvod. „Zakon  o pakiranju hrane propisuje načelo da pakiranje hrane ne smije prenositi ambalažne materijale u hranu u količinama koje bi mogle dovesti do promjene u prirodi, tvari ili kvaliteti hrane i ne smije biti štetan za zdravlje. Odgovornost je pri tome na svim dionicima proizvodnog procesa. No, štetu nastalu u procesu proizvodnje i pakiranja trpi brend“, zaključio je g. Karolyi.

Održiva ambalaža i cirkularna ekonomija ambalažnog otpada tema je o kojoj je govorila gđa Željka Tihomirović iz Kaligrafa, stručnjakinja za upravljanje ambalažom u proizvodnoj organizaciji. Istaknula je važnost uključivanja ambalaže i ambalažnog otpada u cirkularnu ekonomiju kao jedine opcije koja bi mogla donijeti značajnije promjene. Oslonivši se na rezultate projekta Holy Grail koji je uspio dokazati da će se ambalaža označena digitalnim vodenim žigovima moći identificirati i razvrstavati u automatiziranom procesu, naglasila da ima mjesta optimizmu i da promjene koje dolaze mijenjaju stvari nabolje.

Miho Karolyi i Željka Tihomirović, Kaligraf

Stiže još stroža Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu

No, na pitanje mijenjaju li zakonodavne promjene koje dolaze uistinu stvari najbolje, vjerujemo da bi sudionici složno odgovorili ne. O novostima koje vrlo izvjesno donosi nova EU Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu govorio je u svojem izlaganju gosp. Miljenko Pekić, voditelj poslovanja u Vlahović grupi, specijaliziranoj za podršku klijentima u odnosima s Vladom u regulatornim poslovima.

Vrlo koncizno je prezentirao što će donijeti EU Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu. Njome će se, bude li izglasana do 15. 3. 2024. izmijeniti Uredba o nadzoru tržišta i sukladnosti proizvoda (EU) 2019/1020, Direktiva o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš 2019/904 te staviti izvan snage Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu 94/62/EZ.

Njegovo predavanje izazvalo je pravu buru reakcija. Kako je i sam napomenuo, mnogo toga je nedefinirano pa čak i neprovedivo ili teško provedivo u mnogim zemljama EU. No, što god na kraju bude odlučeno, izgleda da će upravljanje ambalažom biti još složenije i zahtijevati još više administracije i dokumentacije.

Kaligrafov seminar bila je još jedna prilika za razmjenu mišljenja i uspostavu novih kontakata u iznimno ugodnoj atmosferi. Isto tako, potvrdio je da su ovakvi skupovi dobrodošli i potrebni.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content