Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održana radionica UGPI-a „Zašto je znanje važno“

Ako je suditi po odzivu članova Udruženje grafičko prerađivačke industrije (UGPI) na radionicu organiziranu prošlog tjedna u prostorima Hrvatske gospodarske komore, može se zaključiti da je domaćoj grafičkoj industriji znanje itekako važno.
Naime, UGPI je, nakon nekoliko godina gotovo bez ikakvih aktivnosti, od početka ove godine ponovno pokrenuo svoje aktivnosti s ciljem pružanja maksimalne moguće podrške domaćem grafičkom tržištu.
Prva u nizu aktivnosti bila je upravo besplatna radionica „Zašto je znanje važno“ održana u četvrtak, 21. 3. Radionica je organizirana  u suradnji s Grafičkim fakultetom Zagreb, Sveučilištem Sjever i Grafik.net akademijom, a uz medijsku potporu Print Magazina.
Poludnevnom radionicom obuhvaćene su četiri teme bitne za poslovanje svake tiskare, a to su: color management, kontrola kvalitete, standardizacija te mjerne metode i uređaji.
Na samom početku sudionike je pozdravio gosp. Marko Morić, predsjednik Udruženja.
Radionica je započela predavanjima gosp. Deana Tolpa iz tvrtke Grafik.net koji je prvo govorio o standardizaciji ofsetnog (PSO) i digitalnog (PSD) tiska. Predstavio je osnove standardizacije, važnost standarda za grafičku industriju, ukratko je opisao proces dobivanja oba certifikata, odnosno procese provjere te recertifikacije. Kako je rekao, kao jedini ovlašteni Fogra certifikator u Hrvatskoj, jako mu je drago što domaće, ali regionalne tiskare sve više uviđaju važnost posjedovanja ovog certifikta, odnosno poslovanja po pravilima cijenjenim svuda u Europi.  
Gosp. Tolp održao i predavanje na temu color managementa, u sklopu kojeg je, između ostalog govorio o sustavu upravljanja bojama, razlikama u boji ΔE, kolornim transformacijama te ICC profilima.
Predavanja na temu kontrola kvalitete održao je doc. dr. sc. Tomislava Cigule s Grafičkog fakulteta u Zagrebu. U svom je izlaganju naglasak stavio na činjenicu da je upravo kvaliteta ta koja dovodi do kompetitivne prednosti i važan je generator rasta, stoga su za grafičku industriju od velike važnosti ulazna, međufazna i izlazna kontrola kvalitete.
Posljednja tema obrađena u okviru radionice bila je denzitometrija kao mjerna metoda u tisku o kojoj je govorio izv. prof. dr. sc. Igor Majnarić, također s Grafičkog fakulteta u Zagrebu. U uvodnom dijelu objasnio je princip rada denzitometra, a zatim je govorio mjerenju optičke gustoće obojenja, određivanju rastertonske vrijednosti, određivanju relativnog tiskarskog kontrasta i na kraju govorio o prednostima i manama denzitometrije u odnosu na kolorimetriju.
Reakcije sudionika koje su bili iz različitih segmenta grafičke industrije vrlo su pozitivni što pokazuje da su ovakve radionice itekako potrebne.

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content