Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održani 2. Dani karijera Sveta Nedelja – studenti posjetili tri tiskare

U organizaciji Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prošli su tjedan uspješno održani 2. Dani karijera Sveta Nedjelja 2024. Događanje je organizirano za studente 6. semestra u sklopu kolegija Male tehnike tiska.

Poticaj je i ovaj put došao od prof. dr. sc. Igora Majnarića, voditelja kolegija i prodekana za poslovanje Grafičkog fakulteta. Studenti i profesori tom su prilikom posjetili tri svetonedeljske tvrtke. Obišli su Print Grupu, digitalnu tiskaru velikog formata, Radin Print, ofsetnu tiskaru specijaliziranu za tisak iz role te Radin koji se bavi veleprodajom grafičkog i kemijskog materijala, sirovina i opreme.

Kako nam je rekao prof. Majnarić, cilj Dana karijera je prije svega upoznavanje i povezivanja studenata i gospodarstvenika iz područja grafičke tehnologije. „Posjete tiskarama gdje studenti mogu vidjeti grafičke tehnologije i procese izrazito su važne studentima sa stručnih kolegija, prije svega kako bi teorijsko znanje povezali s praktičnim. No, osim studenata, veliki benefit od posjeta tiskarama imaju i profesori“, kaže nam prof. Majnarić.

Cilj mu je da ovo događanje, zajedno s Danom karijera koji je vrlo uspješno nedavno održan na samom fakultetu, preraste u tradiciju. Namjera je Dane karijera već od ove jeseni i proširiti na druge tiskare. Interes postoji, uz nepobitne benefite za sve uključene strane.

Čelni ljudi tvrtki koje su posjetili i ovaj put su odlično reagirali na posjet studenata. Dali su sve od sebe kako bi im predstavili ono čime se bavi te upoznali s tehnologijama i procesima. S veseljem su ih proveli kroz svoje tvrtke, podijelili zanimljive anegdote iz svakodnevnog poslovanja te ukazali na izazove s kojima se susreću, ali i na ljepotu i kreativnost ovog posla.

Stjecanje praktičnih znanja, ali i prilika za potencijalno buduće zaposlenje

Prva tiskara koju su studenti posjetili bila je Print Grupa, specijalizirana za digitalni tisak promotivnih materijala velikog formata. Studenti su uz stručno vodstvo gđe Ane Marinčić i gosp. Pere Petričevića obišli tiskaru. Upoznali su se s kompletnim procesom nastanka proizvoda – od pripreme, preko tiska, do svih poslova dorade što strojne, što ručne te u konačnici pakiranja proizvoda. Budućim magistrima grafičke tehnologije bila je to uistinu jedinstvena prilika za vidjeti na djelu state of the art tehnologije kao što su Durst, HP, Kongsberg, GZ i mnoge druge.

Kako nam je nakon obilaska rekla gđa Marinčić, ovakve posjete studenata zanimljive su im iz dva razloga. Prije svega jer su odlična prilika za praćenje njihovog daljnjeg razvoja i interesa radi jednog dana ili potencijalnog zapošljavanja ili kroz suradnju u obliku budućeg klijenta. Drugi razlog je zbog njih samih kao tvrtke i njihovih zaposlenika koji na ovaj način vide da su bitni na tržištu. Kako nam je rekla, u ubrzanoj svakodnevici zaboravi se da nema puno tiskara ove veličine i s ovakvom opremom u Hrvatskoj.
„Uza sve navedeno tu je i potreba za radnom snagom koju itekako imamo. Nadam se će Dani Karijera pridonijet tome da sve više studenta dođe u Print Grupu“, rekla je gđa Marinčić.

Mladima treba otkriti tajne grafičkog zanata

Sljedeće dvije stanice studenata bile su tvrtke Radin i Radin Print. Kroz Radin Print, jednu od vodećih ofsetnih tiskara za tisak iz role, proveo ih je gosp. Alen Gizdavčić. Prošli su sve od pripreme, proizvodnje CTP ploča, tiska, kontrole kvalitete, dorade do omatanja i pripremanja proizvoda za slanje. Veliki rotacijski strojevi, jednako tako velike role papira te dvije robotske ruke impresionirale su studente.

S poslovanjem tvrtke Radin studente i profesore upoznao je gosp. Dag Knepr. Doznali su kako funkcionira veleprodaja grafičkog i kemijskog materijala, tko su im kupci i dobavljači te koji su izazovi ovog dijela poslovanja. U Radinu su imali priliku vidjeti i miješaonu boju u sklopu koje klijentima mogu ponudit miješanje boja za sve kategorije ofsetnog tiska.
Kako su nam rekli, i oni su iznimno sretni što projekt Dani Karijera ide dalje. Smatraju da su ovakva događanja ključna za odnos gospodarstva i prosvjete. Također, ova vrsta interakcije između studenata i poduzeća pomaže i njima bolje razumjeti potrebe i očekivanja mladih ljudi.

„Svim studentima koji dođu k nama bilo na praksu ili na rad preko studentskog ugovora, potrudimo se pokazati tajne našeg zanata kako bi vidjeli da je ovo zanimljiv i kreativan posao. Nažalost, dojam je da je cijela industrija pala u svojevrsnu rupu gdje nas mladi gotovo ne percipiraju. Zato jako cijenimo i želimo ovakve posjete“, rekao nam je gosp. Knepr.

Ipak, najvažnije od svega je da studenti prepoznaj potencijal ovakvih posjeta. Kako nam je rekao jedan od njih, imaju totalno drugi pogled na struku prije nego uđu u tiskaru. Tek kada se prođu svi odjeli, kaže nam, dobije se slika industrije i sve što se učilo na fakultetu dobije smisao. Mnogi tek tada i pronađu inspiraciju za grafički poziv!

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content