Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održani Dani karijera Sveta Nedelja 2023 – studenti Grafičkog fakulteta posjetili četiri tvrtke

U organizaciji Grafičkog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održani su Dani karijera Sveta Nedjelja 2023. Događanje je uključivalo posjet studenata i profesora svetonedeljskim tiskarama Printera Grupa, Print Grupa i Radin Print te tvrtki Radin koja se bavi veleprodajom grafičkog i kemijskog materijala, sirovina i opreme.

Organizator ove manifestacije je prof. dr. sc. Igor Majnarić s Grafičkog fakulteta.
Kako nam je rekao Dani karijera Sveta Nedjelja 2023. organizirani su s ciljem upoznavanja i povezivanja studenata i gospodarstvenika iz područja grafičke tehnologije.

„Posjete tiskarama gdje studenti mogu vidjeti grafičke tehnologije i procese izrazito su važne studentima sa stručnih kolegija. Nažalost, zbog prostornih kapaciteta i financija takve opreme nema na Fakultetu te je važno da studenti teorijsko znanje povežu s praktičnim. No, osim studenata, veliki benefit od posjeta tiskarama imaju i profesori“, kaže nam prof. Majnarić.

Uz stjecanje praktičnih znanja, ovo je prilika i za potencijalno buduće zaposlenje

Vlasnici tiskara koje su posjetili također su odlično reagirali na ideju o Danima karijera te se zaista potrudili oko demonstriranja svoje tehnologije studentima. Naravno, ni neformalni dio uz sokove i croissante nije izostao.  

Jedna od tiskara koja je bila domaćin studentima je i tiskara Printera Grupa. Printera, kako nam je rekao gosp. Robert Jurica Krajačić, jedan od vlasnika, izuzetno cijeni i podržava ovakva događanja. Smatra da su takva događanja iznimno važna jer pomažu studentima u stjecanju praktičnih znanja, razumijevanju industrijskih procesa i stvaranju veza s potencijalnim budućim poslodavcima. Također, ova vrsta interakcije između studenata i poduzeća pomaže i njima bolje razumjeti potrebe i očekivanja mladih talenata.

„Aktivnosti poput Dana karijera vrlo su važne za Printera Grupu jer nam omogućuju uspostavu kontakata s potencijalnim budućim djelatnicima. Studentima pružamo uvid u našu djelatnost, kulturu tvrtke i mogućnosti za njihovi karijeru. Kroz takve događaje možemo identificirati talentirane i motivirane pojedince koji bi se mogli pridružiti našem timu nakon završenog studija. Ova vrsta direktnog kontakta pomaže nam razviti dugoročne odnose s mladim stručnjacima i osigurava da imamo kvalificiranu radnu snagu koja odgovara našim potrebama u budućnosti“, rekao nam je gosp. Krajačić.

Ovakva događanja ključna su za odnos gospodarstva i prosvjete

Zadovoljstvo zbog organiziranja Dana karijera dijeli i gosp. Dag Knepr, voditelj odjela prodaje digitalne opreme i materijala, koji je studente i profesore dočekao i ugostio u tvrtki Radin.
Kako nam je rekao, smatra da su ovakva događanja ključna za odnos gospodarstva i prosvjete. Mišljenja je da smo svi skupa malo izgubili kontakt jedni s drugima i pri tom tome i jedni i drugi izgubili na vrijednosti. Iz tog razloga, ovakvih bi posjeta trebalo biti više.

„Iznimno nam je drago što su nas posjetili studenti i edukatori. Trudili smo se pokazati im koliko je ova struka u praksi zanimljiva i koliko je njena budućnost perspektivna. Iako je studentima većina viđenog bilo novo, moglo se primijetiti da povezuju viđeno s temama o kojima su na fakultetu čuli i da polako stvari sjedaju na svoje mjesto. Studenti su imali puno pitanja, što nam je bilo iznimno drago,“ kaže nam gosp. Knepr.


Osim za studente, ovakve posjete važne su pa čak i ključne, kaže nam i za Radin. „Struka se mijenja tolikom brzinom da ako komunikacija nije stalno u tijeku, lako je zapeti u zastarjeloj tehnologiji ili trendovima. Svi subjekti na tržištu, počevši od proizvođača materijala i opreme pa do trgovaca i na kraju do tiskara i proizvođača ulažu velike napore da održe korak s tehnologijom i trendovima. Na kraju krajeva, to im je ključno za preživljavanje. Nema drugog zaključka nego da bi i edukativni sustav trebao ulagati iste ako ne i još veće napore. Oni bi trebali biti i ispred trenutne tehnologije te razvijati idući razvojni korak“, zaključuje gosp. Knepr.

Ovaj iznimno bogat i inspirativan Dan završio je s nadom svih sudionika da će ovo druženje postati tradicionalno te da će se u budućnosti u njega uključiti i druge grafičke tvrtke.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content