Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održivo uređenje interijera – do modernih „novih” tkanina uz upcycling i digitalni tisak

Na tržištu na kojem je danas moderno preobraziti nešto staro u nešto novo, na stare tkanine ne treba gledati kao na teret. Naprotiv, na njih treba gledati kao na nešto što vrijedi čuvati, baš kao kakvu omiljenu dekicu iz djetinjstva. Takve tkanine pružaju osjećaj doma. Brendovi i dizajneri koji se bave izradom proizvoda za opremanje doma razumiju taj osjećaj.

Kada dekorateri izrađuju zavjese, tepihe, pokrivače ili presvlake za namještaj, oni ne samo da ispunjavaju određenu potrebu, oni oblikuju svakodnevni život kupaca.
Stoga se na tržištu proizvoda za uređenje doma pojavio trend prenamjene ili upcycling. Ideja je dojučerašnje otrcane materijale, poput drage nam dekice, prenamijeniti. Cilj je udahnuti im novi život i ostvariti veću vrijednost nego prije. Ovo je inače dobro poznata praksa u Indiji i koncept koji je sada privukao dekoratere i proizvođače diljem svijeta.

Kako poziv na smanjenje otpada i veću održivost postaje sve glasniji, a često ga prate i zakonski propisi, tako se i dizajneri okreću prenamjeni (upcycling) kao ključnoj strategiji uz inovativnu upotrebu starih materijala koji bi inače završili na odlagalištu. Među brojnim primjerima izdvaja se jedan objavljen na stranici SustainableJungle.com.

Digitalni tisak i prirodna vlakna


Tržište je prepuno tehnologija digitalnog tiska za primjenu na širok raspon tekstilnih proizvoda za kućanstvo, od prirodnih do sintetičkih vlakana. Najnovije tehnologije digitalnog tiska pružaju svestranu i pouzdanu platformu koja ne zahtijeva prethodnu vanjsku obradu materijala prije ukrašavanja. Uz moderne tehnologije digitalnog tiska moguće je otisnuti dugotrajan, stabilan i kvalitetan uzorak na tkaninu, bez ograničenja kada je riječ o boji i grafičkim detaljima.

Mnogi koji danas rabe takve sustave, bilo da ukrašavaju tekstil za uređenje doma, modu, modne dodatke ili nešto drugo, kažu da je prednost te tehnologije kompatibilnost s prirodnim vlaknima. Za razliku od sublimacije s kojom ste ograničeni na upotrebu bijelog poliestera, a tijekom procesa proizvodi se velika količina otpada. Racionaliziran proizvodni proces gotovo ne stvara gubitke vode, obuhvaća više poslova u jednom te zahtijeva manje radne snage, energije, vremena i prostora. Uz to, tu je i otisak koji svojom kvalitetom, dugotrajnošću i održivošću zadovoljava i najstrože industrijske standarde. Grafike se tiskaju pritiskom na tipku zbog čega proizvodite samo ono što se prodalo. Time se postiže iznimna profitabilnost, a poslovanje se lako prilagođava nepredviđenim kretanjima na tržištu.
Dok većina dizajnera radi s pamukom, lanom, traperom, vunom, poliesterom ili mješavinama, digitalna tehnologija primjenjuje se i za ukrašavanje lateksa te veganske kože.

Prošle godine dekorater namještaja Cozmo rabio je digitalni tisak po narudžbi za izradu posebnih navlaka za sofe. Pritom su dizajneri dobili priliku udahnuti novi život tradicionalnim proizvodima za opremanje doma. Izrađeni u kratkom roku, na održiv način i po narudžbi, predstavljeni su na London Design Festivalu i najvažnijoj svjetskoj smotri tekstilnih proizvoda ITMA 2023 u Milanu.

Upcycling prihvaćen i u Kini, Indiji, Turskoj…

Najbolje tek slijedi. Naime, posljednja generacija digitalnog sustava za ukrašavanje tekstila po narudžbi omogućuje, prvi put u industriji, tisak u više slojeva. To daje jednu potpuno novu dimenziju prilagođavanju otiska. Uz upotrebu jednog kompleta boja na bazi pigmenta, ovi sustavi, primjerice potiču dekoratere da oponašaju 3D i vinilni vez kao i druge grafičke efekte koji plijene pozornost. To može uključivati neonske naglaske ili čak lentikularni tisak – slike koje se naizgled mijenjaju kad se gledaju iz različitih kutova.
Dizajnerska tvrtka Fasac poslužila se tim sustavom za izradu privida čipke za svoju kolekciju „Go White”. Sve je otisnuto uz pomoć bijelih tinti, uključujući tisak bijelo na crno.

Bilo da ste proizvođač tkanina ili namještaja, od sada možete prenamijeniti svoje stare tkanine i tiskom ih pretvoriti u „nove”.

S obzirom na to da trend prenamjene predstavlja odmak od problematičnih tradicionalnih praksi proizvodnje i obrade tekstila, nije slučajno da se među proizvođačima koji su prigrlili ove sustave nalaze i oni koji se već dugo povezuju s jeftinom proizvodnjom u Kini, Indiji, Turskoj i Dubaiju.

Kako biste doznali više o održivom digitalnom sustavu za uređenje doma po narudžbi, posjetite Kornit.com ili PixelToParcel.com.

.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content