PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Održivo uređenje interijera – do modernih „novih” tkanina uz upcycling i digitalnu štampu

Na tržištu gde je moderno nešto staro transformisati u nešto novo, stare tkanine ne treba posmatrati kao teret. Naprotiv, na njih treba gledati kao na nešto što vredi čuvati, baš kao na omiljeno ćebe iz detinjstva. Takve tkanine pružaju osećaj doma. Brendovi za opremanje doma i dizajneri razumeju taj osećaj.

Kada dekorateri kreiraju zavese, prostirke, ćebad ili pokrivače za nameštaj, oni ne samo da ispunjavaju specifične potrebe, već oblikuju svakodnevni život kupaca.

Stoga se na tržištu proizvoda za kućnu dekoraciju pojavio trend prenamene iliupcycling. Ideja je da se jučerašnji otrcani materijali, kao što je naše voljeno ćebe, prenamene. Cilj je da im se udahne novi život i postigne veća vrednost nego ranije. Ovo je inače dobro poznata praksa u Indiji i koncept koji je sada privukao dekoratere i proizvođače širom sveta.

Kako poziv na smanjenje otpada i veću održivost postaje sve glasniji, a često ga prate i zakonski propisi, dizajneri se okreću upcycling-u kao ključnoj strategiji uz inovativnu upotrebu starih materijala koji bi inače završili na deponiji. Među brojnim primerima ističe se jedan objavljen na stranici SustainableJungle.com.

Digitalna štampa i prirodna vlakna

Tržište je puno tehnologija digitalne štampe za primenu na širokom spektru tekstila za domaćinstvo, od prirodnih do sintetičkih vlakana. Najnovije tehnologije digitalne štampe pružaju raznovrsnu i pouzdanu platformu koja ne zahteva prethodnu spoljnu obradu materijala pre dekoracije. Sa savremenim tehnologijama digitalne štampe moguće je štampati dugotrajan, stabilan i kvalitetan uzorak na tkanini, bez ograničenja kada su u pitanju boja i grafički detalji.

Mnogi koji danas koriste ovakve sisteme, bilo da ukrašavaju tekstil za uređenje doma, modu, modne dodatke ili nešto drugo, kažu da je prednost ove tehnologije njena kompatibilnost sa prirodnim vlaknima. Za razliku od sublimacije, kod koje ste ograničeni na upotrebu belog poliestera, a tokom procesa nastaje velika količina otpada. Racionalizovan proizvodni proces ne stvara skoro nikakve gubitke vode, obuhvata nekoliko poslova u jednom i zahteva manje radne snage, energije, vremena i prostora. Pored toga, postoji štampa koja svojim kvalitetom, izdržljivošću i održivošću ispunjava najstrože industrijske standarde. Grafika se štampa pritiskom na dugme tako da proizvodite samo ono što se prodaje. Time se postiže izuzetna profitabilnost, a poslovanje se lako prilagođava nepredviđenim tržišnim kretanjima.

Dok većina dizajnera radi sa pamukom, lanom, teksasom, vunom, poliesterom ili mešavinama, digitalna tehnologija se takođe primenjuje na ukrašavanje lateksa i veganske kože.

Prošle godine, dekorater nameštaja Cozmo koristio je digitalnu štampu po meri za kreiranje posebnih presvlaka za sofe. Na taj način, dizajneri su dobili priliku da udahnu novi život tradicionalnim proizvodima za uređenje doma. Izrađeni za kratko vreme, održivo i po narudžbini, predstavljeni su na Londonskom festivalu dizajna i najvažnijoj svetskoj izložbi tekstilnih proizvoda ITMA 2023 u Milanu.

Upcycling je prihvaćen i u Kini, Indiji, Turskoj…

Najbolje tek dolazi. Naime, poslednja generacija digitalnog sistema za dekoraciju tekstila po narudžbini omogućava, po prvi put u industriji, višeslojnu štampu. Ovo dodaje potpuno novu dimenziju prilagođavanju štampanja. Koristeći jedan set boja na bazi pigmenta, ovi sistemi, na primer, podstiču dekoratere da oponašaju 3D i vinil vez, kao i druge privlačne grafičke efekte. Ovo može uključivati neonske akcente ili čak sočivo štampanje – slike koje se menjaju kada se gledaju iz različitih uglova.

Dizajnerska kompanija Fasac koristila je ovaj sistem da stvori iluziju čipke za svoju kolekciju „Go White“. Sve je štampano belim mastilom, uključujući i štampanje belo na crno.

Bilo da ste proizvođač tkanina ili nameštaja, od sada možete da prenamenite svoje stare tkanine i štampanjem ih pretvorite u „nove“.

S obzirom da trend prenamene predstavlja odstupanje od problematične tradicionalne prakse proizvodnje i prerade tekstila, nije slučajno da su među proizvođačima koji su prihvatili ove sisteme i oni koji su dugo bili povezani sa jeftinom proizvodnjom u Kini, Indiji, Turskoji Dubaiju.

Da biste saznali više o održivom digitalnom prilagođenom sistemu za uređenje doma, posetite Kornit.com ili PixelToParcel.com.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content