Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ofsetne tiskare u regiji imaju i znanja i tehnologije za napraviti još bolji posao

Viđenje ofsetne industrije u regiji Adria Balkan za posljednji lanjski broj Print Magazina komentirao je, u sklopu teme broja, i gosp. Ivica Šebalj, prodajni predstavnik tvrtke Bobst. Gosp. Šebalj već se više od 20 godina druži, susreće i posluje sa svim najvećim regionalnim ofsetnim tiskarama, proizvođačima ambalaže. Zbog toga ima jako dobar uvid u stanje ove industrije.

Značajnim investicijama regija hvata korak s trendovima

Uspoređujući tržišta zemalja regija, ističe da je u tehnološkom smislu Slovenija najjača te da su na slovenskom tržištu dostupne zaista najmodernije tehnologije. „S obzirom na veličinu tržišta, tek manji dio ofsetne proizvodnje namijenjen je slovenskom tržištu. Veći dio se izvozi direktno ili indirektno“, govori gosp. Šebalj.

Hrvatska je, kaže, također dobro opremljena. Jedan dio tvrtki ulaže znatna sredstva u modernu tehnologiju s kojom mogu konkurentno nastupati na stranim tržištima. Drugi dio ofsetnih tiskara također ulaže u nove tehnologije, ali nešto niže klase.
„Posljednjih godina na hrvatskom je tržištu izražen trend investicija u nove strojeve koji omogućavaju veće brzine i kraće vrijeme potrebno za pripremu poslova. Modernizaciju tiskara značajno su pomogla i sredstva različitih europskih fondova koja su, prema onome što vidim, značajno korištena. Dobro su ih iskoristila uglavnom srednje i male tiskare“, kaže gosp. Šebalj.

Što se tiče tržišta BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, ona su, ističe, specifičnija. „Neki ofsetari uspješno prate trendove i možemo ih promatrati kao svijetle primjere modernizacije u cijeloj regiji. Tu bih posebno istaknuo tiskaru Grafotisak iz Gruda koja je uz najmodernije tehnologije u tiskarskom segmentu otišla i korak dalje uvođenjem robota u neke proizvodne procese“, ističe gosp. Šebalj.
Oni koji nemaju potrebne resurse za modernizaciju, slično kao i u Hrvatskoj, razvoj pokušavaju pratiti kupnjom rabljene, servisirane opreme.

Regija ima dobru perspektivu razvoja

Sumirajući cijelu priču o stanju ofsetne proizvodnje u području ambalaže na tržištima regije, nismo mogli ne osvrnuti se i na aktualnu gospodarsku situaciju. Gosp. Šebalj smatra da bi zbog različitih vanjskih čimbenika koji su pogodili Europu, od krize energenata, visokih cijena transporta s Dalekog Istoka ili skupe radne snage u zapadnoj Europi, dio proizvodnje mogao završiti i u našoj regiji.
„Znanje i organizacija nisu nam nepoznanica“, ističe.

Jedino pitanje i svojevrsna prepreka na tom putu mogu biti budžeti bez kojih nema investiranja u moderniju tehnologiju.
„Hoće li financijska sredstva doći od stranaca koji će investirati u regiju, iz Europskih fondova koji su najavljeni ili iz sredstava naših vlasnika tiskara nepoznanica je, ali siguran sam da modernizacija regionalnih tiskara neće biti zaustavljena“, zaključuje gosp. Šebalj.

Zašto moderna ofsetna industrija zahtijeva automatizaciju i modernizaciju te što nudi Bobst, pročitajte u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content