PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Osnove kvalitetnog car wrappinga

Folija je vrlo bitan element prilikom obljepljivanja. Trajnost folije treba biti visoka. Folije koje se apliciraju na vozila trebaju izdržati puno veće opterećenje u odnosu na klasične folije.

Obljepljivanje vozila zadnjih godina ima značajan rast. Mnoge tiskare pokušavaju dio tog financijskog kolača uzeti  za sebe. Međutim obljepljivanje vozila, za razliku od tiska vizitki, brošura ili letaka iziskuje obučenog djelatnika u mnogim različitim područjima od grafičkog dizajna, poznavanja materijala koji lijepimo kao i podloge na koju se lijepi. Potrebno je znanje rada na printerima velikog formata, vrhunska priprema podloge za obljepljivanje,  rofesionalni alat i radionica, iskustvo rada sa folijama i na kraju temeljita završna obrada koja se najčešće odrađuje industrijskim fenom. Pokušat ćemo proći sve faze da Vam približimo tajne vrhunski oblijepljenih vozila.

Grafička priprema

Dobar dizajn je prva stepenica prilikom obljepljivanja. Na internetu se nalaze tisuće slika vozila koje ćete oblijepiti. Često grafičari takve fotografije koriste kao bazu za vizualizaciju vozila koju će predstaviti kupcu. Takav dizajn je uglavnom neprecizan i neprofesionalno djeluje prema kupcu. Danas na internetu postoji niz grafičkih programa u kojima možete dizajnirati vozilo uz prihvatljiv trošak. Takvi softveri Vam nude točne dimenzije vozila, 3D vizualizaciju, a uključuju i napuste koji su potrebni prilikom printa aplikacije a nastaju radi neravnih površina na vozilu. Omogućuju i print Vaše aplikacije na više dijelova radi lakše montaže na vozilo. Softver omogućuje precizan print svih kutova, krivulja kojih na vozilu ima poprilično. Složeni dizajn, gdje se strane vozila vežu jedna na drugu vrlo je teško pripremiti bez odgovarajućeg softvera. Osobno smo printali nekoliko puta identične elemente za kombi vozilo jer se radi zakrivljenosti vozila nisu poklapale linije.

Folije za obljepljivanje 

Na tržištu nema puno proizvođača kvalitetnih folija za obljepljivanje vozila. U Hrvatskoj možete kupiti Issee, Mactac, 3M, Hexis, Arlon … Folija je vrlo bitan element prilikom obljepljivanja. Trajnost folije treba biti visoka. Folije koje se apliciraju na vozila trebaju izdržati puno veće opterećenje u odnosu na klasične folije. Tu dolazi do većih mehaničkih opterećenja zbog kretanja vozila, mehaničkog djelovanja na foliju prilikom pranja u praonicama sa auto-četkama, različitih podloga na koje se folija aplicira- staklo, plastika ili metal, značajnih temperaturnih razlika ovisno o djelu vozila na kojem se folija nalazi… Laminacija je također vrlo važna. Ukoliko koristite cast folije (pogodne za rad na zakrivljenim površinama) nikad nemojte koristiti calander laminaciju. U početku će to funkcionirati dobro, međutim cast folija je relativno stabilna dok se kalandirana folija nakon određenog vremena počinje vraćati u prvobitan oblik i izazvat će deformacije folije na zakrivljenim površinama vozila. Folija je vrlo bitan element prilikom vrhunskog obljepljivanja vozila i na njoj nemojte štedjeti.

Ispis dizajna 

Osim vrhunske garfičke pripreme, najboljih folija, ispis je vrlo bitan. Uočljivost Vašeg vozila na cesti je jedan od preduvjeta isplativosti investicije u brandiranje vozila. Obavezno prilikom kupnje folije provjerite sa prodavačem mogućnost pribavljanja ispisnog profila za dotičnu foliju. Što je profil za ispis. Profil daje instrukcije printeru koliko će tinte ispustiti na jedinici površine materijala da bi se dobili najbolji rezultati kontrasta i oštrine ispisane aplikacije na materijalu. Neoriginalan profil će dati otisak lošijih karakteristika od potrebnog i imat ćemo aplikaciju krivih tonova, zagasitih boja kojom naš kupac neće biti zadovoljan.

Priprema podloge

pranje_auta

Ovo je po nama jedan od najznačajnijih procesa prilikom obljepljivanja vozila, ujedno i najdosadniji. Podloga za obljepljivanje se mora savršeno očistiti. Pedantno skinite sa vozila  sve dijelove koji se teško mogu oblijepiti  retrovizore, brave, lajsne i slične vanjske elemente vozila. Ukoliko ste u mogućnosti potražite pomoć majstora iz autoservisa koji je upoznat sa načinom skidanja određenih dijelova. Za veći dio dijelova na internetu imate video klipove koji će Vam prikazati način demontaže. Vozila na svojoj površini imaju vosak koji je neophodno ukloniti prije ljepljenja aplikacije jer naša folija neće imati potrebnu trajnost ukoliko će podloga ostati “zagađena” nečistoćama. Podloga se čisti sredstvima predviđenim za čišćenje koje možete nabaviti kod većine dobavljača folija. Nemojte eksperimentirati sa sredstvima koja su Vam preporučili “vrhunski” majstori sa raznih foruma jer ukoliko koristite krivo sredstvo postoji mogućnost da nećete kvalitetno očistiti vozilo ili u još goroj opciji da oštetite lak na vozilu. Preporučamo čišćenje vozila dan prije ljepljenja da se vozilo dobro osuši. Na dan ljepljenja još jednom sve prebrišite alkoholom namijenjenim čišćenju vozila. I maleni zaostatak nečistoće će omogućiti vodi ili drugom atmosferskom djelovanju zalazak pod foliju i lagano oštećenje naše aplikacije! Preporučamo da kod osiguravajućih kuća osigurate vozila na kojima radite. Slučajno razbijeno vjetrobransko staklo je skuplje od godišnje premije osiguranja od štetnog djelovanja na tuđu imovinu.

Završna dorada

Kad je folija uredno polijepljena na vozilo, slijedi opet jedan vrlo dosadan dio a to je stabilizacija zakrivljenih površina. Sve površine folije koje se nalaze na zakrivljenim površinama vozila moramo grijati industrijskim fenom. car-wrap-finalTemperatura podloge mora biti 45-50 stupnjeva, a temperatura aplikacije 85 do 90 stupnjeva. Neki profesionalni fenovi imaju na sebi ugrađen digitalni mjerač temperature, ali možete koristiti i obični laserski mjerač. Grijanje aplikacije (folije) se vrši da se anulira tzv. Memory efekt. To je efekt kojim se folija, djelovanjem temperature, vraća u prvobitno stanje. Ukoliko ste foliju ugurali u neki otvor u vozilu, ako je ne grijete na temperaturu od 85 stupnjeva, nakon određenog vremena ona će se odlijepiti i vratiti u položaj prije ljepljenja. ¸Razlog ovakvog ponašanja je PVC kao jedan od osnovnih sastojaka folije. On se djelovanjem temperature vraća u prvobitan oblik.. Kad je folija naljepljena , viškove treba ukloniti. Za to se koristite skalpelima sa vrlo oštrim sječivom. Nakon svakog reza bacite dio sječiva. Ono je vrlo jeftino i nemojte dozvoliti da radi lijenosti ili uštede od nekoliko kuna oštetite sada već gotovo remek djelo. Nemojte si dozvoljavati rezanje skalpelom po površini vozila.

Prodavači alata za obljepljivanje vozila prodaju tanke žice u rolama koje prije ljepljenja aplikacije zalijepite po vozilu u linije gdje se treba folija rezati. Nakon apliciranja, povlačenjem žica koje su poprilično oštre, možete izrezati foliju bez straha od oštećenja vozila. Razni dijelovi vozila iziskuju razne rakle sa kojima se folija najkvalitetnije aplicira. Sav alat potreban za apliciranje je poprilično jeftin u odnosu na cijenu aplikacije i uštede koje Vam donosi. Definitivno prije obljepljivanja napravite sastanak sa svojim dobavljačem materijala i on će Vas uputiti u materijale i alate koji su Vam neophodni za savršeno obljepljivanje vozila.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content