Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Otvoreni Intergrafika i Modernpak

Dva tradicionalna bienalna sajma 25. po redu Intergrafika, međunarodni sajam grafičke industrije i papira i 30. Modernpak, međunarodni sajam ambalaže i pakiranja otvoreni su jučer na Zagrebačkom velesajmu.  Svečano otvorenje upriličeno je u hali 5 Zagrebačkog velesajmu u kojoj se sajmovi i održavaju.
Na samom početku prisutne je pozdravila gđa Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma. Istaknula je da je riječ o sajmovima s dugom tradicijom na kojima ove godine izlaže 30-ak izlagača. Kako je rekla, obje ove industrije su vrlo žive i dinamične te da uvijek ima nešto novo za pokazati.

Nakon nje prisutnima se obratio prof. Nikola Mrvac, dekan Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je uz HGK, Sveučilište Sjever te Školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju partner ovogodišnje Intergrafike i Modernpaka. „Grafička industrija doživljava velike promjene, ona je prerađivačka industrija, a osnovna sirovina koja se prerađuje je informacija. Interes za Grafičkim fakultetom iz godine  godinu sve je veći pa se za jedno mjesto natječe 10 maturanata, što znači da su mladi ljudi prepoznali da grafička struka ulazi u jednu sasvim drugu dimenziju koja pruža velike mogućnosti“, naglasio je prof. Mrvac.

Intergrafika_predavanja_Print_Magazin

Ispred Hrvatske gospodarske komore prisutne je pozdravio gosp. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju. „Nakladnička, tiskarska i ambalažna djelatnost do 2000. godine u Hrvatskoj obuhvaćala je oko 5,5 posto ukupne industrijske proizvodnje, zapošljavajući više od 15 tisuća radnika. Recesijska kriza 2008. Godine, pridonijeli su padu grafičko-prerađivačke industrije i izdavaštva u cjelini. No, s druge strane to je bio i poticaj industriji da se prilagodi novoj situaciji i proizvodnju usmjeri na neke druge, profitabilnije grafičke proizvode. Inovacije i ulaganja ključ su uspjeha i rasta bilo koje industrije pa tako i u ove, stoga nas veseli podatak da je u 2017. Ovaj sektor investirao više od 140 milijuna eura u nove tehnologije, što je industriji osiguralo rast prihoda. Za razliku od grafičke, ambalažna industrija je tijekom krize imala relativno stabilan rast proizvodnje, što je posljedica porasta broja stanovništva i potrošnje različitih vrsta proizvoda koji moraju u nešto biti zapakirani“, kazao je Radoš.

Sajam je službeno otvorila izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, gospođa Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zaželjevši svima ugodan boravku u Zagrebu i naravno uspješan nastup na sajmu.
Intergrafika i Modernpak traju do petka, 7. 5., a uz izlagački dio, u četvrtak i petak, u suradnji s Grafičkim fakultetom iz Zagreba i Sveučilištem Sjever bit će organiziran i stručno prateći program vezan uz teme kao što su: ofsetni tisak, digitalni tisak, 3D tisak i interaktivna multimedijska rješenja. Za sve posjetitelji ulaz na sajam je besplatan.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content