Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ovisno o vrsti polimera i tehnici tiska važno je odabrati i adekvatnu boju

Polimerni materijali, ili kako ih se u svakodnevnom govoru uglavnom svrstava pod plastične materijale, spadaju u skupinu jednih od najčešće korištenih kada je riječ o proizvodnji ambalaže. Tisak takvih materijala ima svoje zakonitosti, isto kao i korištenje te odabir adekvatne boje. Koje su specifičnosti boja koje se koriste kod tiska na polimere i kako odabrati pravu, pitali smo gosp. Igora Belošića, izvršnog direktora za Austriju i Istočnu Europu u tvrtki Sun Chemical.

Koje se vrsta boja najčešće koristi kod tiska na polimerne materijale? Kakva je njihova struktura?

Za polimerne materijale najčešće se koriste tzv. solventne flekso boje. Već sama riječ solvent govori da se radi o bojama kod kojih solventi tj. otapala igraju veliku ulogu. Osnovna struktura tih boja bazirana je na NC (Nitrocellulose) i PU (Polyurethane) smolama, koje su razrijeđene otapalima kao što su etanol, etoksipropanol, etilacetat i slično. Njihovim razrjeđivanjem dobije se dosta rijetka, tekuća boja koja se može nanositi fleksotiskom ili bakrotiskom.

U kolikoj mjeri vrsta polimernog materijala, koji se koristi za tisak, utječe na tip boje koji će se koristiti?


Na tržištu postoji velik broj i široka paleta polimernih materijala na koje se tiska. Glavni, odnosno oni s kojima se najviše susrećemo su: PE (polyethylene), PP (polypropylene), PVC (polyvinyl chloride), PS (polystyrene), PC (polycarbonate) i PET (polyethylene terephthalate). Postoje još neke podjele, no one su već vrlo detaljne i specifične pa ćemo se zadržati na ovima.
Veći dio tih materijala, kao što su PP, PE i PET, pojavljuju se kao tanka fleksibilna folija koja se koristi za proizvodnju ambalaže uglavnom u fleksotisku ili bakrotisku sa solventnim bojama.
Neki od njih, kao što su PE i PP, pojavljuju se i kao samoljepive folije za izradu etiketa. U tom slučaju, koriste se UV boje koje mogu biti ofsetne ili flekso. Zbog same specifičnosti izrade etiketa, gdje se tisak i dorada rade in-line na jednom stroju, koriste se UV boje koje se odmah suše kako bi suha boja išla u doradni dio stroja.
Jednu od glavnih grupa čine i polimerne folije za tisak iz arka, najviše PVC i PC deblje folije. Kod njih dominira ofsetni tisak s UV ili oksidacijsko sušećim bojama, ovisno o potrebi i zahtjevu.

Kako prilagoditi boju materijalu? Koja je razlika UV i solventmih boja? Koji se problemi javljaju pri neadekvatnom korištenju boja?
Cijeli intervju, osim u tiskanom, možete pročitati i u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content