PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Papir je kod kupaca uvijek prihvaćen kao ekološki materijal

Dok s nestrpljenjem očekujete prvi ovogodišnji Print Magazin, koji vam stiže sljedeći tjedan, podsjećamo vas na još jedan zanimljiv intervju objavljen u posljednjem broju u 2020.

Tema broja bila nam je proizvodnja reklamnih vrećica u koju smo uključili proizvođače i papirnatih i plastičnih vrećica. Nezaobilazna u toj priči je i tvrtka Muraplast iz Kotoribe.

Konstantni investicijski ciklus u tvrtki Muraplast pretvorio je mali obiteljski obrt u ozbiljnu regionalnu tvrtku koja danas broji gotovo 300 zaposlenih. Planovi su im pozicionirati se u respektabilnog proizvođača ambalaže u europskim okvirima.

Za razliku od najvećeg dijela grafičke industrije koji je okrenut domaćoj potražnji, regionalni proizvođači shopping vrećica stvorili su dobar poslovni model i otvorili vrata izvoza. Naš sugovornik bio je gospodin Davor Ujlaki, direktor tvrtke Muraplast i dopredsjednik Udruženja industrije i gume pri HGK.

Tvrtka Muraplast 2019. proslavila je 30 godina svog postojanja. Jeste li započeli svoje poslovanje kao proizvođač vrećica ili je ovaj artikl došao naknadno?

Poslovanje smo započeli kao proizvođač ambalaže za industrijska pakiranja. S vremenom smo počeli s proizvodnjom vrećica za zamrzavanje i popularnih „treger“ vrećica. Taj program smo davno napustili. Prava proizvodnja plastičnih vrećica započela je 2005. kupnjom prve nove linije za proizvodnju vrećica, dok je proizvodnja papirnatih vrećica započela u 10. mjesecu 2015. godine.

Koliko je danas u vašoj proizvodnji shopping vrećica važan artikl i koliki udio u prihodima donosi?

Plastične vrećice za nošenje imale su udio u prihodu više od 50% u 2014. godini te su u 2020. godini pale na 6% godišnjeg prihoda. Proizvodnja plastičnih vrećica pala je 60%, sa 6500 na 2500 tona. Ovaj artikl supstituirali smo s proizvodnjom papirnatih vrećica.

Instalacijom linije za proizvodnju papirnatih vrećica, za kojima vlada velika potražnja iz inozemstva, dosegnuli smo proizvodnju ovog artikla na godišnjem nivou od 5000 tona. Papirnate vrećice trenutno čine četvrtinu prihoda naše tvrtke, a ukupan prihod u segmentu vrećica za nošenje u ovoj godini predstavlja 30% ukupnog prihoda tvrtke Muraplast. Vrećice radimo isključivo za vanjsko tržište. Prodaja vrećica na domaćem tržištu iznosi 0,3% prihoda.

Vrlo ste aktivni u Udruženju industrije plastike i gume pri HGK. Hoće li ograničenje korištenja jednokratne plastike imati utjecaj na proizvođače vrećica? Otvara li se u tom segmentu boom u proizvodnji papirnatih vrećica?

Trendove stvaraju velike trgovačke kuće i one su se odlučile za papirnate vrećice. To se manje osjetilo na domaćem tržištu, nego na zapadnom. Ne očekujem veći pad na zapadnom tržištu, no na domaćem bi potražnja za plastičnim vrećicama mogla još pasti. Boom papirnatih vrećica se već dogodio, a razlog je taj da se klijenti uvijek brinu o svojoj slici u javnosti, a ekologija je jedna od najvažnijih stavki. Papir je kod kupaca uvijek prihvaćen kao ekološki materijal. Plastika ima premali udio recikliranja (83 % papir vs 42 % plastika) i tek kada se udio poveća, trend negativne slike plastike će se poboljšati.

Cijeli intervju s gosp. Ujlakijem pročitajte u online izdanju Print Magazina!

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content