Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Papir treba dobivati iz šuma kojima se održivo upravlja

U današnje vrijeme kada se tisak smatra nepoželjnim za okoliš, proizvodnja papira velikim zagađivačem i potrošačem prirodnih resursa, promicati održive i atraktivne karakteristike tiska, papira i papirne ambalaže gotovo je plemeniti cilj. Upravo to je u fokusu djelovanja britanske inicijative Two Sides. Osnovana je 2008. godine od strane tvrtki iz cijelog opskrbnog lanca grafičke industrije. Zajednički cilj im je promicati održivost grafičke komunikacije i razbiti uobičajene zablude o okolišu pružajući korisnicima provjerene informacije o tome zašto su tisak i papir privlačan, praktičan i održiv komunikacijski medij. Puno zanimljivih stvari o tisku i papiru u svijetu fokusiranom na održivost i ekologiju rekao nam je gosp. Jonathan Tame, Managing Director u Two Sides Europe.

Zašto su održivost, recikliranje i kružno gospodarstvo odjednom tako važni pojmovi?

Oni su oduvijek bili važni, no tek sada se sve više prihvaća i osvještava činjenica da živimo u svijetu ograničenih resursa. Generalno smanjenje upotrebe materijala, korištenje materijala koji se mogu reciklirati i recikliranje važni su dijelovi stvaranja kružnog gospodarstva na koje su se papirna i tiskarska industrija doista usredotočile.

Što bi to bio održivi tisak?

Pojam održivi tisak pokriva ogromno područje koje se proteže od papira, tiska do distribucije. Naravno, jedno od glavnih područja je papir za koji treba osigurati da se dobiva iz šuma kojima se održivo upravlja. Time se osigurava dugoročno zdravlje europskih šuma.
Postoji niz programa koji osiguravaju održivo gospodarenje šumama. Dva najpriznatija su Forest Stewardship Council® (FSC®) i Program za poticanje certifikacije šuma (PEFC™).

I FSC® i PEFC™ sheme imaju slične ciljeve: certificiranje šuma prema vjerodostojnim, neovisno provjerenim standardima odgovornog gospodarenja šumama, očuvanje prirodnih staništa biljaka i životinja te poštivanje prava šumarskih radnika i lokalnih zajednica. Oba imaju čvrsti sustav nadzora koji prati drvo i drvena vlakna kroz svaki korak opskrbnog lanca, od šume do krajnjeg korisnika.
Naravno, postoje i dodatne stvari koje cijeli lanac opskrbe može učiniti i van samog papira. Tu je dizajn koji osigurava da se svi elementi konačnog proizvoda mogu reciklirati. Također, nadoknađivanje utjecaja ugljika sve je popularnije. No, početna točka je osigurati da papir dolazi iz legalnog i održivog izvora.

Što biste istaknuli kao najveće probleme tiskarske industrije danas po pitanju ekologije?


Uobičajeno pitanje o tiskarskoj industriji i ekologiji je utjecaj na šume i mit da su industrije papira i tiska glavni uzročnici krčenja šuma. Europske šume, iz kojih tvornice papira crpe više od 90% svojih drvenih vlakana, narasle su za površinu koja je ekvivalent 1500 nogometnih igrališta svaki dan. U Two Sides-u razbijamo mitove koji okružuju industriju tiska i papira i pružamo činjenice koje kvantificiraju da smo održiva industrija.


Papirna i ambalažna industrija općenito se smatraju jednim od najvećih zagađivača i proizvođača otpada. Je li to doista tako?

Što se tiče papira, tu je zabilježen dobar rekord kada se radi o oporabi otpada i recikliranju natrag u nove proizvode. Godine 2020. prikupljeno je i reciklirano ukupno 56 milijuna tona papira, što je rezultiralo stopom recikliranja od 74%. Europa je prvak u recikliranju papira s najvišom stopom na svijetu. U Europi se vlakna ponovno koriste u prosjeku 3,8 puta. Što se ambalaže tiče, stopa recikliranja je još veća, pri čemu se 83% papirne ambalaže reciklira u Europi. To znači da je papir najviše recikliran ambalažni materijal, a slijede metal (80%), staklo (75%) i plastika (42%).

Papirnu industriju optužuje se i za visoke emisije CO2. Jesu li te tvrdnje utemeljene te je li dobivanje papira iz alternativnih izvora rješenje pročitajte u intervjuu u Specijalnom izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content