PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Papirni proizvodi dobivaju sve veću priliku za rast

Papirna industrija, proizvodnja papira i papirni proizvodi pružaju Hrvatskoj mogućnost da bude u samom europskom vrhu zbog svojih prirodnih resursa. No, nažalost, kada se sagleda cjelokupna situacija, vidi se da tome ipak nije tako. Zašto proizvodnja papira stagnira te zašto nema više sluha za ovu iznimno profitabilnu granu, pita se i naš sugovornik gosp. Zlatko Canjuga, vlasnik tvrtke C pakiranje. Tvrtka već više od deset godina proizvodi papirne vrećice, a svoj razvojni put fokusirala je na razvijena, zakonodavno uređena i ekološki osviještena europska tržišta.

Kako biste ocijenili stanje u proizvodnji papirnatih vrećica na domaćem tržištu? U kojoj mjeri proizvođači prate trendove?

U Hrvatskoj se neprestano odvija dvostruka politika. S jedne strane deklarativno se podupiru europske intencije o zaštiti okoliša, pri čemu su papirne vrećice jedan od važnih segmenata zaštite okoliša, a s druge strane postoji neprestana politika nepridržavanja smjernica EU. Sve to uz opravdanje da RH još nije spremna za taj korak te da će time propasti industrija plastike koja u Hrvatskoj postoji. Kao da  industrije poput papirne ne doprinose razvoju hrvatskog gospodarstva i ne zapošljavaju ljude. S druge strane industrija plastike vrlo se teško prilagođava novim odredbama o zaštiti okoliša u Europi i RH koje mora zadovoljiti.

Mnogi supermarketi u Hrvatskoj svjesno izbjegavaju svoje obveze prema zaštiti okoliša u tako nesređenom operativno –  zakonskom pozicioniranju. Može se primijetiti da je, na žalost, plastika i dalje prevalentna na hrvatskom tržištu i prodajnim centrima. Za nas s područja papirne industrije nije sporno i nismo mi ti koji žele uništiti plastiku, koju je u nekim segmentima u gospodarstvu gotovo nemoguće zamijeniti. Upravo suprotno, proizvođači s područja industrije plastike vode neprestani rat prema novim tendencijama te ne žele ili zanemaruju potrebu ulaganja u nove tehnologije.

Stanje proizvodnje papirnih vrećica na hrvatskom tržištu je relativno loše. Male tvrtke si međusobno nelojalno konkuriraju, a neki supermarketi uopće ne poštuju zakonodavstvo, ponašaju se kao da su od nekoga zaštićeni. Tako da uopće ne možemo reći da u Hrvatskoj možete primijetiti nekakav značajan napredak u proizvodnji papirnih vrećica i njihovoj primjeni. Zbog toga se proizvođači papirnih vrećica okreću prema tržištu EU-a kako bi nadomjestili nedostatke hrvatskog tržišta.

Hrvatskim supermarketima često se gleda kroz prste, umjesto da ih se tjera da primjenjuju europske smjernice. Kada se govori o alternativnim pakiranjima za direktni kontakt s hranom, kao što su papirne vrećice odnosno papirni proizvodi, onda se proizvodnju papira nastoji što više obezvrijediti kao da je veliki zagađivač i potrošač energije. 

Što je vama kao proizvođaču papirnatih vrećica danas najveći izazov u poslovanju?

Najveći izazov je puna integracija na tržište Europske unije i cijele Europe, postići jedno prepoznatljivo ime kao proizvođač papirnih vrećica kod europskih kupaca, steći ugled da se kod C pakiranja može uvijek računati na kvalitetu proizvoda, na zadovoljstvo kupca, na pravovremene rokove isporuka, na praćenje trendova i zahtjeva na tržištu.  C pakiranje je  tvrtka koja stalno ulaže u nove tehnologije, pri čemu vodimo računa o poštivanju svih ekoloških zahtjeva, posebno onih o pakiranju prehrambenih proizvoda. Naše papirne vrećice mogu u svim segmentima biti u direktnom kontaktu sa hranom i ekološki su održive.

Cijeli intervju s gosp. Canjugom možete pročitati u online izdanju zadnjeg broja Print Magazina!

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content