Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Papirom za spas pčela

Značajnom broju pčelinjih vrsta prijeti izumiranje, no pritom ne samo da će nestati pčela, s njima će nestati i brojne biljke pa i sama hrana prije ili kasnije.  Kako to papir može pomoći da se spase ove životinjice?
Osnovna ideja projekta Bee Saving Paper je skratiti udaljenosti koje pčele moraju prevaliti da bi došle do biljaka koje ih zanimaju. Zbog industrijalizacije i urbanizacije postoje regije u kojima travnata područja i cvijeće postaju rijetkost. Velike udaljenosti koje pčele moraju prijeći iscrpljuju ih, što ih dovodi na rub izumiranja.
Bee Saving Paper je materijal pogodan za različite situacije i namjene, ali i više od toga: potpuno je biorazgradiv i u osnovi je pčelinji ekvivalent za energetska pića. Razvila ga je udruga City Bees i varšavska podružnica tvrtke Saatchi & Saatchi. Temeljni koncept je sljedeći – papir koji se koristi za bilo koju svrhu u jednom trenutku bude bačen u okoliš. Pčele ga na svom dugom letu pronalaze i slijetanjem na njega pune se energijom.
Tri su glavna sastojka koja čine recept za Bee Saving Paper. Prva je glukoza. Odgovorna je za dobar ukus papira. Već mala količina ove glukoze bogate energijom hrani nekoliko tisuća pčela.
Drugi misteriozni sastojak je medno sjeme iz cvijeta Facelije (Phacelia tanacetifolia), koju stručnjaci nazivaju i najboljom prijateljicom pčela. To je pčelama jedna od omiljenih biljka  i na velikim udaljenostima može pružiti sve potrebno za oporavak.
Treća potrebna stvar je vidljivi signal koji će pčelama pokazati da postoji nešto iz čega se mogu nahraniti. Razvojni stručnjaci su se stoga odlučili za UV dizajn. Papir na sebi ima uzorak krugova  napravljenih UV bojom na vodenoj bazi koju mogu vidjeti samo pčele. On funkcionira kao zona za slijetanje pčela i replicira prirodne ultraljubičaste uzorke koji usmjeravaju insekte prema dijelovima biljaka koje sadrže sve dobre stvari, poput nektara i peludi.
Kombinacijom svega navedenog dobiva se savršeno razgradivi papir koji spašava pčele, odnosno Bee Saving Paper!
Fascinantan aspekt ovog materijala je da se može koristiti u bezbroj različitih svrha, od šalice za kavu do parkirne karte. Sve to smeće bi uskoro moglo biti životno rešenje za pčele.
“Trenutačno smo usredotočeni na traženje partnera koji, poput nas, brinu o budućnosti pčela. Znamo da naša inovacija neće riješiti svjetski problem opadanja pčelinje populacije, ali se nadamo da ćemo barem navesti ljude da shvate koliko su nam pčele važne “, kažu u tvrtki Saatchi & Saatchi.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content