PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pet ključnih savjeta za ambalažu u e-trgovini

Dizajn ambalaže za e-trgovinu može biti vrlo izazovan jer lanac opskrbe može biti nepoznat uz nepredvidive uvjete okoline. Međutim, postoji nekoliko područja koja dizajneri ambalaže svakako moraju uzeti u obzir i koja će pomoći ublažiti rizik od oštećenja proizvoda.

1. Priroda lanca opskrbe e-trgovine

Ne postoji standardizirani put distribucije e-trgovine; proizvodi kupljeni putem interneta mogu se suočiti s brojnim izazovima na putu do potrošača.

Vjerojatno je najjednostavnije u slučajevima gdje se proizvod isporučuje izravno od trgovca potrošaču. Iako, i u tom se slučaju paket još uvijek može suočiti s nepoznatim problemima iz okoline. Alternativno, maloprodaja može koristiti treće strane (kao što je Amazon) za isporuku. To može donijeti dodatne izazove za izradu adekvatne ambalaže, jer se proizvod mora sigurno otpremiti u skladište prije nego što se distribuira potrošaču.

Platforme e-trgovine otvaraju međunarodno tržište, iako to donosi još složenije kanale distribucije.

2. Vrsta proizvoda

Vrsta proizvoda imat će ogroman utjecaj na potrebnu razinu zaštite ambalaže; je li proizvod krhak, fleksibilan, vrijedan ili sadrži tekućine ili pokvarljive proizvode? Bilo koji od ovih čimbenika utjecat će na dizajn ambalaže i njezinu potrebu da zaštiti proizvod i osigura da isti dođe do kupca u neoštećenom stanju.

3. Očekivanja kupaca

U doba transparentnosti društvenih medija ovo je područje koje ima sve veći značaj. Podrazumijeva se da će kupac očekivati da njegov proizvod stigne netaknut i u neoštećenoj ambalaži. Smithers je proveo istraživanje u kojem je 39% internetskih kupaca reklo da bi radi oštećene ambalaže sljedeći puta dobro razmislili hoće li naručiti od istog prodavača.

Raspakiravanje je također važan čimbenik. Kako bi potrošač imao ugodno iskustvo, ambalaža mora biti ne samo kvalitetna i sigurna za proizvod, već mora biti i estetski ugodna i jednostavna za raspakiravanje.

4. Održivost

Povećanje svijesti potrošača o održivoj ambalaži i distribuciji izazvalo je pomak prema korištenju recikliranih materijala u ambalaži, a upotreba reciklirane (i reciklirajuće) ambalaže može biti korisna u odnosu na konkurentske proizvode. Sama ambalaža također bi se mogla redizajnirati tako da koristi manje materijala, pametnim dizajnom smanjujući količinu nepotrebnih materijala za popunjavanje praznina, a istovremeno pružajući prikladnu zaštitu proizvoda.

5. Pravne obveze

Postoje razni zakonski uvjeti za distribuciju određenih proizvoda, poput onih koji sadrže litij-ionske baterije ili ako uključuju opasne kemikalije, te za farmaceutske proizvode. Oni su obično navedeni kao dio propisa i zahtijevaju ispitivanje radi dokazivanja usklađenosti s propisima.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content