Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pet razloga zašto su široki formati otporni na izazove

Dok su se neka od ključnih tržišta industrije tiska našla pod snažnim utjecajem pandemije, široki formati doživjeli su znatno manje poremećaja i očekuje se snažan rast u sljedećih pet godina.
Zapravo, globalna konzultantska tvrtka Shingetsu Research predviđa za globalno tržište pisača širokog formata rast po stopi od 5,4% od 2021. do 2027. Očekuje se da će do 2027.  dosegnuti vrijednost od 11,4 milijarde dolara. Primjera radi, u 2020. godini iznosila je 8,8 milijardi dolara.
Jedan od pokretača rasta je značajniji ulazak širokih formata u industriju oglašavanja, ambalaže i tekstila. Utjecalo je i širenje na nove i rastuće tržišne segmente kao što su wrap automobila, wrap vozila, arhitektonski nacrti te aplikacije za namještaj i općenito dekoracije za dom.
Postoji pet razloga zašto se segment tiska velikih formata pokazao tako otpornim:

1. Komunikacija

Bila je to prva tehnologija kojoj su se tvrtke i institucije okrenule kada je krenula pandemija. Njeni su se proizvodi koristili za brzo objašnjenje sigurnosnih mjera koje treba poduzeti i pridržavati ih se. To je omogućilo pružateljima usluga tiska da razviju potpuno novu paletu proizvoda.

2. Kvaliteta

U izvješću Shingetsu Researcha navodi se da je kvaliteta koju pružaju sustavi tiska širokog formata ključna za poslove tiska, koji tiskarima, ulažući u njih, pomažu u pružanju šireg spektra usluga.

3. Fleksibilnost količine

Proizvodne serije od jednog komada do više njih mogu se lako i isplativo proizvesti na sustavima širokog formata. Također, Keypoint Intelligence navod da, iako postoji mnogo različitih proizvoda i naklada- vrhunska ponuda banera, oznaka, prozorskih grafika, naljepnica i postera – nije se puno promijenile bez obzira na ekonomske uvjete.

4. Raznolikost podloga

Uz mogućnost ispisa na gotovo bilo koju podlogu, UV tehnologija omogućuje pružateljima usluga tiska da ponude jedinstvene proizvode i prošire svoje poslovanje na različite načine. Svestranost podloga, također pomaže ostvariti peti razlog zašto je široki format otporan na izazove….

5. Raznolikost primjene

Tradicionalne aplikacije ostaju osnovna djelatnost širokog formata kao što su natpisi za unutarnje i vanjske prostore, POP materijali, wrap vozila, posteri, podne grafike i dekor kao što su tapete. No, tehnologija se, zahvaljujući svojoj svestranosti, može učinkovito koristiti i na drugim tržištima. To uključuje male naklade u komercijalnom tisku, ambalaži, etiketama i industrijskom sektoru, kao i kod probnih otisak, pa čak i kod tiskane elektronike i RFID proizvoda.

Snaga digitalnog tiska širokog formata leži u njegovoj sposobnosti da omogući isplativ i brz obrt narudžbi, dok istovremeno nudi ekološki prihvatljiva rješenja s malom potrošnjom energije, minimalnim otpadom i proizvodnjom samo onoga što je potrebno.

Sander Sondaal, Ricoh Europe

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content