PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Planiranje u 2021. bit će prava umjetnost, a preživljavanje ne smije biti jedina opcija

„Postoje desetljeća u kojima se ništa ne događa, a ima tjedana u kojima se događaju desetljeća.“ 2020. godine osjetili smo svu silinu ovih Lenjinovih riječi izgovorenih prije više od sto godina.

Kako u takvim uvjetima planirati? Svi oni koji se bave planiranjem, koliko god da vole planove morat će prihvatiti činjenicu da će 2021. vjerojatno biti još jedna godina neizvjesnosti. S obzirom da društvo prolazi kroz temeljne promjene, stratezi će morati izaći iz balona i povezati se s osjećajima potrošača. Prema istraživanju provedenom među nekoliko britanskih marketinških agencija, empatija je ono što će biti presudno jer pandemija dodatno pogoršava postojeće nejednakosti. No, iako je prilagodljivost snaga, brendovi ne smiju napustiti svoje vrijednosti što će biti presudno za uspjeh robne marke.

Tako, primjerice ne treba zaboraviti da su tijekom 2020. godine gotovo preko noći nestale cijele kategorije gospodarskih djelatnosti poput zrakoplovnih kompanija i ugostiteljstva, a ima i onih koji su lani imali svoju najbolju godinu ikad. Zato jedino predviđanje za 2021. za koje ispitanici kažu da ga mogu iznijeti sa sigurnošću jest da će to biti još jedna godina neizvjesnosti.

To znači da će strategija u 2021. više nego ikad prije morati biti umjetnost, a ne samo znanost. Stratezi će stoga trebati usavršiti umijeće agilnosti i poduzetništva jer će umijeće brzih reakcija i prilagodbi biti ultimativna konkurentska prednost pa će, izgleda, godina pred nama  biti definirana potrebom za agilnom strategijom.

Kako usavršiti umijeće agilne strategije? Evo što kaže struka.

Prvo. Agilno ne može značiti slučajno. Strategija ne smije zaboraviti na važnost strogoće i najbolje prakse. Jasnoća oko toga za što se brend zalaže, vrijednosti koje drži i zašto postoji važnija je nego ikad. Ako će brend morati biti okretan, to se mora učiniti na način koji je dosljedan i autentičan onome o čemu se radi.

Drugo. Važno je razumjeti kako “dišu” potrošači. Ako ćete svoje planove brzo promijeniti i prilagoditi, trebate biti sigurni da stvarno razumijete kakvo je raspoloženje kupaca i kulture.

Posljednje. Budite spremni sve uništiti i krenuti ispočetka. Razmislite o tome kako možete iznova izmisliti strategiju u njenom punom smislu – kroz djela, ne samo kroz oglase.

Izbruse li se ove vještine ovaj kaos može završiti s izvrsnim strategijama i sjajnim poslom u 2021. No, kad čovjek malo bolje razmisli – to nisu nimalo loše lekcije za strategiju i u “normalnom” svijetu.

Uglavnom, marketinški stručnjaci slažu se da se u 2021. godini svi moramo maknuti iz načina rada koji se zove preživljavanje i koji je bio glavna karakteristika 2020. Opcija važno je samo „preživjeti“ nije opcija jer usred propasti i mraka leže prilike i promjene za sve. No, one moraju doći s empatijom. Žestokom, beskompromisnom empatijom. Važno je razumjeti oluje s kojima se ljudi suočavaju, čak i ako nismo u istom čamcu.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content