PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Plastične vrećice treba uvesti u sustavu kružnog gospodarstva, a ne ih zabraniti

Plastične vrećice, ali i općenito proizvodi od plastike posljednjih nekoliko godina našli su se na udaru s raznih strana. Razlog je njihov štetni utjecaj na okoliš. Najspornije su bile tzv. lagane plastične vrećice, debljine stjenke od 15 do 50 mikrona koje su se davale potrošačima na prodajnom mjestu. Za njih je uvedena odredba naplata od 1. 1. 2019. g. Tzv. vrlo lagane plastične vrećice, s debljinom stjenke manjom od 15 mikrona nisu bile predmetom zabrana jer se uglavnom koriste zbog higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža.

Mišljenja oko toga treba li zabraniti plastične vrećice su, naravno, kao i o svemu, podijeljena. Naime, dio stručnjaka smatra da nije problem u plastici kao materijalu, nego u ljudskom neodgovornom ponašanju s plastičnim proizvodima. Ti se problemi, smatraju, ne mogu riješiti zabranama. Treba promijeniti navike i uspostaviti sustav prikupljanja, zbrinjavanja i recikliranja. Tzv. sustav kružnog gospodarstva.

Naravno, na drugoj strani su oni koji misle da je zabrana plastike i njena zamjena drugim materijalima jedini ispravni put. Cijela se priča dodatno zahuktava jer 1. 7. 2021. na snagu stupa Direktiva EU o otpadu koja u potpunosti predviđa zabranu proizvoda od jednokratne plastike. Ovom će Direktivom izravno biti pogođene i brojne domaće tvrtke. Radi se o industriji plastike i gume, jedne od rijetkih uspješnih i rastućih industrija kod nas.

U posljednjem prošlogodišnjem broju o toj smo temi razgovarali s gospođom Gordanom Pehnec Pavlović, pomoćnicom direktora Sektora za industriju i IT HGK i tajnicu Udruženja industrije plastike i gume HGK.

Što donosi europska Direktiva o otpadu te što ona znači za proizvođače plastičnih vrećica?

Direktiva o otpadu prenosi se u hrvatsko zakonodavstvo zajedno s nekolicinom ostalih direktiva EU kroz novi Zakon o gospodarenju otpadom. Njihov se nacrt prijedloga se trenutno nalazi u javnom eSavjetovanju. Za proizvođače plastičnih vrećica važno je da se novim Zakonom o gospodarenju otpadom potiče kružno gospodarstvo i recikliranje, kao i uspostava programa proširene odgovornosti proizvođača. Tom Direktivom i Zakonom uvode se ciljevi za recikliranje komunalnog otpada i to do 2025. godine najmanje 55% mase komunalnog otpada koji će se povećati na 60% do 2030. i 65% do 2035. godine. Naime, proizvođači plastičnih vrećica svjesni ekoloških problema spremni su za promjenu poslovanja u skladu s kružnim gospodarstvom i korištenje reciklata u proizvodnji novih vrećica.

Jesu li plastične vrećice uistinu toliki problem te hoće li ovom Direktivom korištenje plastičnih vrećica biti u potpunosti zabranjeno?

Plastične vrećice su postale sinonim za zagađenje okoliša, iako ga one u biti ne zagađuju, nego nagrđuju. Naime, plastične vrećice se izrađuju od polietilena niske ili visoke gustoće koji je izuzetno pogodan za recikliranje. Stoga je kružno gospodarstvo u ovoj djelatnosti moguće, ali uz uvjet da se otpad od plastike sortira po vrsti polimera kako bi se omogućila njegova ponovna upotreba. Plastičnim vrećicama, kao uostalom i svom drugom otpadu, nije mjesto u okolišu, nego se kroz sustav gospodarenja otpadom treba omogućiti njegova ponovna upotreba. Dobar primjer su boce za piće u sustavu povratne naknade koje je sada teško naći u prirodi.

Nacrt prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom u članku 16. stavak 3 predviđa zabranu stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica. Hrvatska gospodarska komora ponudila je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja model koji bi zabranio lagane plastične vrećice koje u sebi ne sadrže određeni udio reciklata. Pregovori su u tijeku, a mi se nadamo pozitivnom ishodu koji će omogućiti kružno gospodarstvo i održivu proizvodnju u skladu s direktivama EU.

Cijeli intervju možete pročitati u online izdanju Print Magazina.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content