PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Počela FESPA u Amsterdamu!

Nakon gotovo dvije i pol godine, FESPA Global Print Expo, najveći europski sajam za grafičku  i reklamnu industriju ponovno je otvorio svoja vrata. 57 godina od prvog sajma u organizaciji FESPA-e, ovaj je događaj izrastao u nezaobilazno mjesto susreta proizvođača i korisnika grafičke opreme, edukativnih HUB-ova te mjesto druženja grafičara iz cijele Europe.

Covid-19 pandemija znatno je poremetila uhodani ritam sajmova pa je tako i sajam FESPA Global Print Expo odgađan nekoliko puta. Sajamska manifestacija svečano je otvorena jučer, 12.10. na prostoru RAI centra u Amsterdamu.
Ovogodišnji sajam znatno je manji od FESPA sajmova prijašnjih godina. Kineskih tvrtki, na koje smo bili navikli prošlih godina, gotovo da i nema. Pristigla je tek nekolicina najvećih kineskih proizvođača strojeva poput iECHOa, HandTopa ili Flore koji imaju razgranate mreže distributera u Europi i veliki broj instaliranih jedinica.

Optimizam na svakom koraku

Prema našoj osobnoj procjeni, prvog dana bilo je nešto manje posjetitelja. Osim bojazni od Covid-19 zaraze, nedostaje i znatan broj posjetitelja iz srednje Europe koji više gravitiraju sajmovima u Njemačkoj.

No, ipak posjetitelja iz naše regije nije nedostajalo. Na svakom koraku se mogao čuti neki od jezika s našeg prostora, a na mnogo štandova došli su i lokalni distributeri koji će u naredna tri dana sajma aktivno sudjelovati u promociji najnovijih tehnologija.

Prvog dana sajma održano je i nekoliko press konferencija. Proizvođači poput Dursta, Mimakija, Canona i Efi-a nisu posljednju godinu prespavali. Naprotiv, nastavili su s razvojem i značajnim poboljšanjima svojih tehnologija koje su sada napokon predstavili i uživo.

Iako je ovo veličinom manja FESPA od onih na koje smo navikli, optimizma i iskrene radosti ne nedostaje. Grafičari su svoje aktivnosti prilagodili Covid pandemiji i danas uspješno posluju. FESPA je ovim sajmom dokazala da je moguće uspješno okupiti veću zajednicu te prezentirati nove tehnologije i u ovim pandemijskim uvjetima.
Bravo za FESPA-u i cijelu grafičku zajednicu. Idemo dalje!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content