Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Počinje era zelenog tiska

Održivost i zeleno su kako u svim industrijama, tako i u grafičkoj prerasli iz popularnih riječi u strateški poslovni model. U skladu s tim i tiskare su shvatile potrebu za prilagodbom i poboljšanjem svoje održivosti u smislu emisija, otpada i utjecaja na okoliš. Shvaćaju što je zeleni tisak.
Tim više jer bi, prema najavama, problem zagađenja zraka mogao postati „nova plastika“, odnosno problem koji treba osvijestiti kod javnosti.
Industrija tiska podliježe stalnim ograničenjima vezanim uz emisiju hlapljivih organskih spojeva (eng. VOC). Očekuje se da će nove granične vrijednosti biti uskoro usvojene s primjenom od 2024. godine.

Nažalost, mnogi materijali koji se koriste u tisku uključuju otapala, boje i dodatke koji su daleko od toga da se mogu smatrati ekološkima. Međutim, i korisnici usluga tiska postaju ekološki sve osvješteniji. Zahtijevaju od tiskara da isporuče i nabave održivije i ekološki prihvatljivije proizvode. To znači da se ekološki materijali, ali i procesi tiska koji dokazano manje utječu na okoliš, konstantno razvijaju i lansiraju te postaju sve dostupniji na tržištu.

Kako će tehnologija napredovati, materijali za tisak koji su organski i prirodniji poput boja na bazi povrća postat će sve popularniji. Isto to događat će se i s razvojem tiskarskih strojeva koji štede više energije, primjerice uvođenjem niskoenergetskih UV lampi za učvršćivanje boje.
Dakle, ono što bi danas moglo biti dostupno kao ekološki prihvatljivo postat će zelenije sa svakim novim izdanjem proizvoda. Era ekološki svjesnijih potrošača, tiskara i dobavljača je počela.

Postoje li održive podloge? Koje su metode tiska ekološki prihvatljive? Koje su prednosti odabira ekološki prihvatljivog tiska? Pročitajte u online izdanju specijalnog broja Print Magazina, posvećenog nadolazećoj EU zelenoj agendi.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content