Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Polimerni materijali – široka primjena uz odgovorno rukovanje nakon upotrebe

Moderna plastika stara je stotinjak godina. Prva potpuno sintetska plastična masa, zvana bakelit proizvedena je 1907. godine. Sintetski polimeri, koji su danas najčešći, počinju svoj razvoj od 1926. izumom PVC-a (polivinil klorida). Njihov razvoj od tada nezaustavljivo ide naprijed. Zbog toga nas danas ova industrija nudi širok asortiman polimernih sirovina bez kojih je današnji svijet nezamisliv

Plastike imaju mnogo pozitivnih benefita na ljudski život, a jedan od njih je vrlo mali utrošak energije u proizvodnji predmeta od plastike u odnosu na druge materijale. Također, plastični proizvodi su lakši i jednostavniji za transport u odnosu na druge predmete iste namjene.

U segmentu proizvodnje plastičnih proizvoda, industrija plastične ambalaže najvažniji je segment proizvodnje plastike s udjelom od 40,5%. Gotovo 150 milijardi eura u ovoj industriji u Europi odnosi se na proizvodnju plastične ambalaže. Nakon ambalaže slijede plastični proizvodi u građevinarstvu s 20,4% udjela, dok proizvodi za automobilsku industriju, električne aparate, kućanstvo, slobodno vrijeme, sport i drugi proizvodi pojedinačno ne prelaze 10% vrijednosti i volumena proizvodnje.

Koliko je industrija plastike važna za grafičku industriju, toliko je i grafička industrija neophodna industriji plastike. Gotovo svaki plastični proizvod oplemenjuje se otiskom, koristio se on u prehrambenoj ili automobilskoj industriji ili se kao građevinski materijal ugrađuje u moderne građevine.
Svi plastični proizvodi uglavnom su obilježeni tiskom, a radi se o procesu koji je vrlo zahtjevan za grafičku industriju. Široka ponuda polimernih proizvoda donosi nam i široku upotrebljivost proizvoda od polimera, ali i stvara glavobolje prilikom tiska na te materijale. Zbog različite površinske energije, polimerni materijali spadaju u rang vrlo zahtjevnih materijala za tisak.

Koje su najčešće korištene vrste polimera danas, na što obratiti pažnju kod tiska, kako odabrati boju, obradili smo u temi broja Print Magazina. Pročitajte je ovdje.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content