PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Porast cijene alkohola snažno utječe na proizvođače ambalaže

Za fleksografske tvrtke koje za izradu ploča koriste sustave bazirane na solventu nagli porast cijena alkohola, koji je primjetan u nekoliko zemalja EU, doveo je do povećanja cijena ploča za čak 3 eura po četvornom metru, objašnjava dr. Dieter Niederstadt, tehnički direktor marketinga u tvrtki Asahi Photoproducts. Da bi došli do tog broja, kaže, napravili su sljedeće izračune:

  • na nekoliko europskih tržišta trošak alkohola se udvostručio, s 1 na 2 eura po litri
  • za ispiranje je po kvadratnom metru ploče obično potrebno oko 15 litara otapala
  • 20% od tih 15 litara obično se koristi za uklanjanje sloja tzv. crne maske, što znači da se u prosjeku  potroši 3 litre alkohola po kvadratnom metru ploče
  • krajnji rezultat je povećanje troškova za 3 eura po kvadratnom metru ploče u procesu pranja otapalom.

Istodobno, istina je da ako pri izradi fleksografskih ploča postoji jedinica za recikliranje, ona može povratiti do 85% otapala, no to bi  još uvijek značilo dodatni trošak od 45 centi po četvornom metru.

Iako je utjecaj porasta cijena alkohola još uvijek relativno umjeren pri izradi flekso ploča, proizvođači ambalaže koji trenutačno koriste sustave na bazi otapala imaju mnogo veći teret za podnijeti. Naime, većina velikih proizvođača boje uvela je diljem svijeta svojevrsnu nadoplatu na boje na bazi otapala, o čemu je i Print Magazin nedavno pisao. Uz to, ističe dr. Niederstadt, treba spomenuti da proizvođači ne mogu jamčiti opskrbu ukoliko vlade odluče preusmjeriti proizvode u medicinske svrhe. I dok flekso tisak može raditi s nekoliko različitih sustava kao što su UV, EB, voda i otapala, dobavljači ambalaže, poput primjerice rotogravure, suočeni su s ograničenim izborom.

Alternativu na bazi vode prije 10 godina predstavila je i tvrtka Asahi Photoproducts. Riječ je o AWP ™ tehnologiju izrade ploča. „Zahvaljujući desetogodišnjem iskustva znamo da AWP ™ pruža čak i bolju kvalitetu od tipičnih ploča na bazi otapala, istodobno stvarajući postupak koji je više u skladu s okolišem“, ističe dr. Niederstadt.
Za više informacija o Asahi rješenju možete se obratiti tvrtki Radin Grafika, ovlaštenom distributeru.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content