Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Potražnja za tiskanim knjigama sve je veća

Britanski časopis The Bookseller, na temelju statistika tvrtke Nielsen BookScan, izvijestio je da je britansko tržište tiskanih knjiga u 2018. zabilježilo rast od 2,1% u vrijednosti i 0,3% u opsegu. Ukupno je, tijekom cijele godine, prodano 190,9 milijuna knjiga za 1,63 milijarde funti.
Prema Bookselleru, to je porast prodaje od 34 milijuna funti i dodatnih 627.000 kupljenih knjiga u odnosu na prethodnu godinu.
Najveći hit prošle godine bila je knjiga Becoming, autobiografija bivše prve dame SAD-a Michelle Obama, koja je sama donijela 7,7 milijuna funti. U tiskari koja je tiskala knjigu kažu da su tijekom cijele godine uočili porast količina, narudžbi i naklada. Ističu da je nakon nekoliko teških godina, zbog pojave e-knjiga, postalo jasno da je pad potražnje za tiskanim knjigama zapravo malo vjerojatan jer ljudi na policama žele vidjeti atraktivnu knjigu.
Kada je riječ o vrstama knjiga, ističu da su tijekom 2018. tiskali raspon knjiga širi nego ikada prije, pri čemu su prevladavale jednobojne knjige, dok je onih u boji znatno manje. Investirali su puno u strojeve i ljude, kako bi bili sigurni da idu naprijed.
Tiskane knjige imaju teksturnu kvalitetu i fleksibilnost koju digitalne ne posjeduje. Optimizam u industriji knjiga evidentan je, kako među izdavačima, tako i među tiskarima. Često se spominje opipljivost tiskanih knjiga i sposobnost doživljavanja kroz višestruka osjetila – zvuk, miris, vid – što izaziva mnogo više emocionalne privrženosti.
Ovaj preokret u porastu potražnje za knjigama svakako je dobra vijest za tiskare, a njima ujedno i prilika da educiraju izdavače o novim mogućnostima dorade i tehnikama tiska koje mogu upotrijebiti kako bi se baš njihove knjige istaknule na policama.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content