Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Problemi i s materijalom za samoljepljive etikete

Stalni nedostatak samoljepljivih materijala mogao bi ozbiljno poremetiti opskrbu funkcionalnim i regulatornim etiketama i ambalažom. Upozorenje je to od strane europske udruge za industriju samoljepljivih etiketa – Finat. Prema njihovim saznanjima, europska potražnja za samoljepljivim etiketama u 2021. porasla je dodatnih 7%, nakon povećanja od 4,3% u 2020.

U 2020. godini prekomjernu potražnju za samoljepljivim etiketama potaknula je potreba u tada ključnim sektorima. Potražnja je ponovno dosegla vrhunac u drugom i trećem tromjesečju 2021.. Ovaj put zbog neočekivano snažnog gospodarskog oporavka diljem Europe. Međutim, nakon što su se od prošlog ljeta pojavili opći poremećaji u lancu opskrbe, sreća industrije etiketa promijenila se od početka 2022.. Posljedica je to dugotrajnih sindikalnih štrajkova u specijalnoj tvornici papira u Finskoj te nedavno kod još jednog dobavljača u Španjolskoj.

Tvornice u štrajku odgovorne su za više od 25% vrsta papira koji se koriste za proizvodnju materijala, koji se pak koriste za proizvodnju samoljepljivih etiketa u Europi.

Iako je lanac opskrbe sirovinama za etikete početkom 2022. relativno uspješno poduprt od strane prerađivača naljepnica, malo je vjerojatno da će se ovaj trend nastaviti u drugom tromjesečju 2022. Stalni nedostatak samoljepljivih materijala mogao bi ozbiljno poremetiti opskrbu funkcionalnim i regulatornim naljepnicama u prehrambenom, farmaceutskom, zdravstvenom i logističkom sektoru diljem Europe, upozorava Finat.

Od kraja siječnja Finat i pojedinačni proizvođači naljepnica apelirali su na zainteresirane strane u štrajku da uzmu u obzir širi utjecaj konflikta na svoje daljnje kupce – proizvođače etiketa, vlasnike robnih marki, trgovce na malo i, konačno, potrošače. Do sada se ovi apeli nisu odrazili na ubrzanje pregovaračkog procesa.

“Kao što smo vidjeli tijekom pandemije, etikete su nezamjenjiva komponenta osnovne infrastrukture koju je teško zamijeniti”, komentirao je Philippe Voet, predsjednik udruge Finat. “Naši članovi uvijek su bili agilni i inovativni u pronalaženju novih i alternativnih rješenja za svoje kupce. Čak i danas postoji neograničena kreativnost unutar lanca vrijednosti etiketa i zajednice kako bi se osigurale kritične zalihe naljepnica i održao rad naših zaposlenika.”

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content