Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Problemi s tiskom bijele boje kod UV i latex pisača – mit ili stvarnost?

Dok pripremamo video s tek završenog sajma Print21 u Zagrebu, još ćemo se nakratko vratiti na izdanje sajma u Beogradu.
Tamo su tijekom dva dana održane četiri radionice. Radionice s prvog dana već smo predstavili. Drugi dan razgovarali smo o izazovima tiska s bijelom bojom kod UV i latex pisača.

Uz pravilno održavanje problem bijele boje kod UV-a ne postojiGosp. Ivan Stanojlović iz tvrtke Sitotehnika i gosp. Aleksandar Popović, iz tvrtke New Name, razbili su mit o problemima s bijelom bojom kod UV pisača.
Bijela boja sve se više koristi u tisku i gotovo da nema aplikacije kod koje se ne koristi. No, kako je rekao gosp. Popović, njegova iskustva pokazuju da ljudi često kupuju pisače koji imaju bijelu boju, a ne koriste je. Smatra da kada se jednom odlučite na pisač s bijelom bojom, nju treba i koristiti. Pritom korsnici ne rade niti ono što je najvažnije, a to je održavanje pisača. Bijela boja zahtijeva recirkulaciju i redovno održavanje.
Cijelu priču oko problema s bijelom bojom, rekli su, može se svesti na: taloženje (zbog težeg pigmenta), održavanje i potrošnju. Također, jednako je važno kupovati provjerenu bijelu boju. S bojom provjerenog proizvođača rijetko će biti problema.

Stalna recirkulacija riješila problem bijele boje kod latex tehnologije

Za razliku od UV pisača, nova generacija HP latex pisača s bijelom savršeno je riješila recirkulaciju, tako da bijela boja savršeno funkcionira, rekli su gosp. Nenad Rudić i gosp. Stefan Lalović iz tvrtke Fortuna Digital. Puno to znači korisnicima jer su s njom dobili mogućnost proširenja portfelja i tisak na širokom rasponu materijala. Kod nove generacije latex pisača najveći dio održavanja bijele boje pisač radi gotovo automatski. „U spremniku za bijelu postoje dvije vrećice, boja stalno recirkulira kroz stroj i ne postoji trenutak niti mogućnost da se boja slegne“, rekao je gosp. Rudić. Ono što je bitno je i to da se taj proces odvija i kada se bijela ne koristi. Zbog stalne recirkulacije, korisnik nema skrivenih troškova.

Obje radionice pogledajte na Print Magazinovu YouTube kanalu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content