PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Problemi u papirnoj industriji ne prestaju

Čini se da još uvijek nema naznaka da se situacija na tržištu papira smiri. Naime, s prvim danom nove godine oko 3.000 radnika finske drvne grupacije UPM stupilo je u štrajk, zatvarajući proizvodne pogone. Tri sindikata koji predstavljaju radnike u proizvodnji papira, rukovodeće osoblje i električare u štrajk su krenuli jer nije postignut novi dogovor o plaćama i uvjetima rada.

Iako je prvo najavljeno do će štrajk trajati do 22. 1., u međuvremenu je javljeno da se produžuje do 5. 2., ukoliko se ne postigne dogovor prije isteka tog roka.

U vrijeme kada se industrija već suočava s nestašicom u ponudi nekih vrsta papira, u branši se slažu, da bi ova situacija mogla biti katastrofalna. Kažu da nije mogla doći u gore vrijeme, posebice jer su rokovi isporuke već značajno produženi.

UPM papiri prodaju se putem brojnih britanskih trgovaca, a glavni su Denmaur Paper Media, Premier Paper i Antalis. Prošle godine ostvarili su prodaju od 8,58 milijardi eura. U UPM-u kažu da će dati sve od sebe da udovolje potražnji svojih u najvećoj mogućoj mjeri.

Analitičari procjenjuju da bi ovaj štrajk UPM-u mogao prouzročiti čak dvostruko veći trošak u odnosu na štrajk 2020. Procjenjuje se da je trošak tada iznosio oko 30 milijuna eura. Pritisak je tim veći ako se zna da je u međuvremenu došlo do dramatičnog povećanja cijene papira i celuloze.

Dodatno „ulje na vatru“ dolijeva i informacija da je suparnik UPM-a, tvrtka Stora Enso potpisala sporazum za cijelu tvrtku s radničkim sindikatima. Naravno, nije potrebno napominjati da se ova situacija itekako održava i na domaće i regionalne tvrtke čije narudžbe i kupci također čekaju. A koja će ih cijena dočekati po pokretanju proizvodnje, nitko ne može niti predvidjet.

.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content