Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Programi za obradu vektorske grafike

Uz Adobe Illustrator i Corel Draw, koji idu gotovo rame uz rame, na tržištu je mnoštvo besplatnih programa koji se mogu nositi sa izradom i obradom vektorske grafike.

 

Pitanje je koji je program za vektorsku grafiku najbolji. U ovom se članku ne želimo baviti takvim i sličnim pitanjima. Važnija nam je popularnost i dostupnost te podrška pojedinih programa, stoga ovdje donosimo kratak pregled najpopularnijih komercijalnih programa te besplatne programe kao alternativu.

 

Adobe Illustrator

Jedan je od najpopularnijih programa koji radi i na Windows i na Mac platformi. Početnicima će upoznavanje sa programom biti otežano nedostatkom odgovarajućeg priručnika. Prednost mu je ta da radi na obje platforme, ali cjenovno gledano ne spada u najpristupačnije na tržištu. Profesionalnim korisnicima, a pogotovo onima koji rade na Mac-u, svakako ga preporučujemo.

 

CorelDraw

Najveći konkurent Illustratoru. Odlikuje ga jednostavno sučelje čemu u prilog ide i opsežan korisnički priručnik koji korisnik dobiva u paketu. Ovo je program samo za Windows platforme. Cjenovno gledano, nije puno povoljniji od Illustratora ali nudi najviše za uložen novac. Ukoliko ste PC korisnik, a želite dobar i pouzdan alat, svakako ga preporučujemo. Uz Adobe Illustrator i Corel Draw, koji idu gotovo rame uz rame, na tržištu je mnoštvo besplatnih programa koji se mogu nositi sa izradom i obradom vektorske grafike gotovo jednako kao i ova dva giganta. Ukoliko se bavite samo tiskom, bez potrebe za grafičkom pripremom, ili tek povremeno trebate pouzdan alat za izradu vektorske grafike, tada možemo preporučiti nekoliko besplatnih programa za vektorsku grafiku.

 

Inkscape

Program za obradu vektorske grafike za Windows, Mac OS X  i Linux platforme. Diljem svijeta se koristi za izradu ilustracija, ikona, logotipova, dijagrama, karata… Koristi besplatan standard SVG (Scalable Vector Graphics) i  besplatan je, open source program. Inkscape posjeduje moćne alate koji se mogu usporediti sa onima koje koriste Adobe Illustrator i CorelDraw. Može, između ostalog, importirati i eksportirati SVG, AI, EPS, PDF, PS i PNG formate.

 

Serif Draw Plus

Program namijenjen za Windows platformu. Odlikuje ga intuitivno sučelje i pristojne mogućnosti. Više informacija na https://www.serif.com

 

Skencil

Program prvenstveno namijenjen za Windows platformu, ali može se koristiti i na Mac-u. Više informacija, kao i download, na https://www.skencil.org

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content