Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Proizvođači papira smanjuju proizvodnju, a neki i gase pogone

Uz uvijek pozitivne vijesti koje se trudimo plasirati, vremena su takva da se moramo dotaći trenutno i one malo „tamnije“ strane grafičke industrije. Trenutačno globalna ekonomija živi u vrlo izazovnom vremenu. Tržišta dionica su u padu. Inflacija i cijene energije rastu. Troškovi dostave su usporeni, ali i dalje značajno veći u odnosu na razdoblje prije Covid-a. Najveća prijetnja ekonomijama srednje i istočne Europe uzrokovana je invazijom Rusije na Ukrajinu i nažalost, sukob se ne smiruje.

Proizvodnja papira već dugo nije bila u ovako lošoj situaciji. Povećanje cijena sirovina i energije pogoršalo je ionako loše stanje europske industrije papira. Nedavna zatvaranja tvornica, štrajk u UPM-ovim finskim tvornicama i prekid isporuke plina iz Rusije loše će utjecati na cijene i dobavljivost papira u narednim mjesecima.
Nekoliko najvećih europskih proizvođača papira uključujući Mondi, Sylvamo i Stora Enso napustili su proizvodnju u Rusiji. Njemačka, kao najveći proizvođač papira i kartona, razmišlja o zatvaranju svojih pogona zbog nedostatka plina. To bi prvo trebale osjetiti upravo industrije kemikalija, aluminija i papira. U Austriji je privremeno zatvorena tvornica tvrtke NorskeSkog zbog nestabilne cijene sirovina i energije. Proizvođač valovitog kartona SmurfitKappa smanjio je proizvodnju jer trenutne cijene energije ne dozvoljavaju proizvodnju zaliha.
Čak je i proizvodnja reciklata u vrlo lošem položaju jer u znatnoj mjeri ovisi o prirodnom plinu i svako ograničenje uporabe ovog energenta dovest će do poremećaja u proizvodnji papira za transportnu ambalažu.

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content