Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Proizvodnja hrane iz 3D printera

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavljeni su 3D printeri koji rade hranu, a proizvode koji iz njih izlaze testirali su i posjetitelji. Printanje hrane može se činiti kao znanstvena fantastika, ali to je upravo ono što se ovdje događa’, izvještava BBC-jev novinar Rory Cellan-Jones.

Nakon što je probao čokoladu koja je tek izašla iz 3D printera rekao je da ima ‘prilično dobar okus’. Dva 3D printera hrane, koji rade čokoladu i slastice u čijoj je osnovi šećer, predstavila je u Las Vegasu američka tvrtka 3D Systems, a u prodaju kreću drugom polovicom ove godine. Takvi oblici slastica teško bi se napravili pomoću tradicionalnih metoda.

Manji 3D printer nazvan Chefjet ograničen je na jednobojne kreacije, dok veći Chefjet Pro može proizvesti višebojne slatke proizvode. Međutim, jednom kada se nađu u prodaji, cijene baš i neće biti svima prihvatljive. Tako se očekuje da će osnovna verzija koštati oko 5.000 američkih dolara, a naprednija dvostruko više. Oba modela mogu proizvesti čokoladu ili slatkiše od šećera prožetog vanilijom, mentom i drugim okusima.

Osnivač teksaške tvrtke Systems & Materials Research Anjan Contractor razvio je printer za hranu koji koristi sirovine u praškastom i uljevitom stanju, koje je moguće čuvati i do 30 godina bez kvarenja – pomoću kojih stvara jela po narudžbi i odgovarajuće hranjivosti od šećera, složenih ugljikohidrata, bjelančevina i drugih temeljnih sastojaka.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content