Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

PS-Medtech stvara fotorealistične 3D dijelove ljudskog tijela uz pomoć Mimakija

Medicinska industrija sve više generira 3D podatke o pacijentima s MRI, CT i ultrazvučnom opremom. Nizozemska softverska tvrtka PS-Medtech specijalizirana je za 3D vizualizaciju tih skenova ljudskog tijela pomoću vlastitog softvera za obradu slike Vesalius3D. Tvrtka se udružila s Mimakijem kako bi u 3D obliku ispisala slike koje njihov softver stvara u boji. Rezultati su zapanjujući.

PS-Medtech je softverska tvrtka visoke tehnologije koja razvija softver i rješenja za vizualizaciju medicinskih podataka. Njihova tehnologija omogućuje korisnicima da izoliraju organe, kosti, krvne žile, vene i tumore na MRI, CTI i ultrazvučnom snimanju te da ih ispišu i pregledaju u 3D. To omogućuje liječnicima i studentima da brzo obrade složene podatke, izoštre svoje vještine, bolje se pripreme za operacije i osiguraju bolji ishod za pacijenta.

rektor tvrtke PS-Medtech, objašnjava kako klijent traži da tvrtka proširi svoj softver s 3D print funkcionalnošću: “U 2015. godini mediji su opsežno izvijestili o bebi Jasmijnu, tromjesečnoj bebi s vrlo složenim oštećenjem srca. Tim Sveučilišnog medicinskog centra u Leidenu imao je 3D otisak njezinog srca kojeg je stvorila španjolska tvrtka, a nedugo zatim liječnici su nam se javili da integriramo 3D funkcionalnost u naš softver. Nakon nekoliko mjeseci to se i dogodilo.”

Fotorealistični otisci
Tehnologija 3D ispisa brzo se razvijala nakon toga. Godine 2018.  predstavnici tvrtke PS-Medtech su se susreli s Mimakijem, koji je upravo predstavio svoj revolucionarni 3DUJ-553 3D pisač. Brzo je došlo do suradnje koja je omogućila generiranje PS-Medtech 3D podataka i proizvodnju otisaka dijelova tijela i organa.

Mimaki_pluca_3D_Print_Magazin

“Medicinsko tržište sve se više oslanja na naša rješenja zahvaljujući napretku u tehnologiji magnetske rezonance”, navodi Brinkman. “Laboratorijskim tehničarima pružamo sredstva za maksimalno iskorištavanje tih podataka putem 3D vizualizacije. S našim softverom sada mogu izolirati različite organe i izvesti ih kao datoteke spremne za ispis. Mimaki 3DUJ-553 može ispisati u deset milijuna boja dodajući fotorealistične teksture kako bi pružio što realniji doživljaj. S obzirom na izuzetno moćnu kombinaciju koja je toliko realistična, vrlo je teško prepoznati tiskane organe s Mimakijem pokraj stvarnih.

Povratne informacije o konferenciji
Prvi rezultati suradnje Mimaki PS-Medtech predstavljeni su javnosti 30. i 31. 1. 2019. godine tijekom 3D medicinske konferencije. Jordi Drieman, stručnjak za 3D aplikacije u Mimaki Europe, prisustvovao je konferenciji i primio mnogo pozitivnih povratnih informacija o medicinskim modelima 3D printa: “Posjetitelji su bili očarani našim otiscima. Ne mogu vam reći koliko su puta ljudi pitali surađujemo li s izložbom Body World u Amsterdamu.”

Jedinstvene značajke
Ono što čini Mimaki 3D pisač tako jedinstvenim je to što može proizvesti oko 10 milijuna boja i koristiti ICC profile za nevjerojatno precizno i konzistentno upravljanje bojama. “Usporedivi pisači drugih dobavljača mogu ispisivati do 500.000 boja i razlika je lako uočljiva.” Drieman naglašava. “Tako možete prepoznati fotorealistične tiskane organe od standardnog anatomskog modela u boji. Upotrebom vodotopivih boja pisač može upravljati i vrlo složenim ispisima.” Još jedna važna dodana vrijednost, prema Brinkmanu: „Sviđa mi se činjenica da je Mimaki u stanju ispisati iznimno osjetljive strukture bez ikakvog prekida – to je veličanstveno.„

Suradnja
Tehnologija 3D ispisa koristila se na sveučilištima i u bolnicama dugi niz godina, ali nikad u punoj boji. Klijenti PS-Medtecha već su pokazali veliko zanimanje za nove mogućnosti.

“Očigledna je potreba za 3D tiskanim podacima o pacijentima, osobito kada je riječ o vrlo kompliciranim operacijama”, kaže Brinkman. “Kirurzi žele biti potpuno pripremljeni tako što će rukovati tiskanim tijelom i provjeriti mogu li dosegnuti sve što im je potrebno da postignu svojim instrumentima. Često imaju samo ravne slike bez dubine ili teksture, tako da interpretacije ostaju vrlo subjektivne. S 3D otiskom se može vizualizirati što ćete učiniti, ilustrirajući svaki pojedini korak. ”

Buduća suradnja između PS-Medtecha i Mimakija izgleda vrlo obećavajuće. “3D tisak medicinskih podataka u boji ima ogroman potencijal za ovo tržište”, dodaje Drieman. “I ne samo za medicinsko osoblje i njihove pacijente – obrazovne ustanove mogu jednako imati koristi od tog napretka. Zamislite samo fotorealistične modele ljudske anatomije ili demo modele iznimnih medicinskih tretmana! ”

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content