Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pustinjski krajolici Londonske pivovare uz pomoć Mimaki tehnologije

Londonski arhitekti Tomaso Boano i Jonas Prišmontas donijeli su pustinjske krajolike u pivovaru Crate Brewery u mjestu Hackney (London), uz pomoć Mimaki tehnologije.

Kada su arhitekti i dizajneri Tomaso Boano i Jonas Prišmontas, vlasnici londonske arhitektonske kuće Boano Prišmontas, bili zamoljeni da izlože svoju instalaciju Alphabet u pivovari Crate u Hackneyju, isprva su planirali postaviti postojeći projekt. Međutim, nakon obilaska prostora, bili su inspirirani da pomaknu granice kreativnosti. Tradicionalni bijeli zidovi pivovare – koji se obično koriste kao podloga za postavljanje manjih plakata, fotografija, instalacija mogli su se pretvoriti u velike prozore na beskonačnom krajoliku kako bi se iskustva urbanih Londonaca dovela na višu razinu. Nedostajao je samo jedan dio slagalice: kako ukrasiti tako velike zidove s 1: 1 velikim slikama krajolika? Rješenje je došlo s digitalnom tehnologijom tiska iz Mimakija.

Dovođenje krajolika u grad

Sve je počelo na rtu Dungeness, na obali Kenta, u jugoistočnoj Engleskoj. “Namjeravali smo neke školske klupe koje smo skupili s ulice pretvoriti u umjetničko djelo, jer nam se svidjela ideja da se nova vrijednost dodaje predmetima namijenjenim za otpad. Rastavili smo ih i ponovno sastavili kako bismo stvorili niz predmeta koje smo zatim postavili na golemu ravan tog napuštenog područja ”, objašnjava Boano. “Na kraju smo stvorili spektakularnu instalaciju, s elegantnim slobodno stojećim portalima do šljunčane plaže na poluotoku ispod sivog neba, koju smo zatim odlučili dovesti u grad.”

Nakon nekoliko izložbi u umjetničkim galerijama u Londonu – s instalacijom sastavljenom od slika u malom formatu izvornog djela Dungenessa – Tomaso Boano i Jonas Prišmontas odlučili su se za novi izazov u pivovari Crate. “Kada smo posjetili mjesto, zamislili smo pretvaranje tih velikih bijelih zidova u beskonačni krajolik Dungenessa.

Boano Prišmontas  došao je do snažnog dizajnerskog koncepta koji bi mogao transformirati prostor u pivovari i dodatno povećati vrijednost njihova umjetničkog djela. Ono što im je tada bilo potrebno bilo je pronaći način da se to ostvari. “Prije projekta Alphabet bili smo u kontaktu s Mimakijem i čuli za njihove pisače velikog formata. Stoga smo ponovno odlučili stupiti u kontakt s tvrtkom i vidjeti hoće li htjeti biti dio ovog događaja. I jesu, ”objašnjava Prišmontas.

Mimaki je u kratkom roku producirao dvije velike umjetničke slike – veličine 2,5 × 9,5 metara i 2,5 × 3,6 metara. – Rezultat je bio zapanjujući. Svatko tko uđe u prostor ostaje zapanjen vizualnim utjecajem tih masivnih, visokokvalitetnih slika i načina na koji potpuno mijenjaju percepciju prostora. «Međutim, estetski ishod nije jedina ostvarena korist. Radovi su tiskani na posebnom platnu – SILENCIO®, tehničkom tekstilu za apsorpciju zvuka njemačke tvrtke PONGS – uz Mimakijevu UV tehnologiju tiska. “Akustička svojstva tkanine pridonose poboljšanju kvalitete lokacije, apsorbirajući vibraciju i buku”, kaže Boano. “Osim toga, upotreba UV tehnologije tiska u skladu je s prvotnim ciljevima naše instalacije, vezanim za teme održivosti i poštivanja okoliša koje su ključne za našu viziju.”

Vlasnici pivovare Crate toliko su oduševljeni instalacijom Alphabet da su odlučili produljiti izložbu – koja je prvotno trebala trajati mjesec dana – za još jedan mjesec. „Uvijek se trudimo izazvati naše klijente projektima koji nadilaze njihove zahtjeve i kada im se sviđa rezultat do točke promjene njihovih izvornih planova, znamo da smo postigli nešto veliko“, kaže Prišmontas.

„Projekt u pivovari Crate savršeno kombinira dizajn interijera, umjetnost i najmoderniju tehnologiju. Umjetnost je u središtu instalacije, a Mimakijeva vrhunska tehnologija tiska bila je alat koji nam je omogućio da ideja postane stvarnost koja funkcionira “, dodaje Boano. Zaključuje: „Ova suradnja s Mimakijem osvijestila nas je o mogućnostima digitalnog tiska. Već generiramo nove ideje, pa čak i preispitujemo neke koncepte koji su ostavljeni po strani jer smo se borili da pronađemo način da ih proizvedemo. Veselimo se daljnjem istraživanju onoga što nam digitalna tehnologija tiska, pomiješana s kreativnošću i arhitekturom, može omogućiti u budućnosti. ”

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content