Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Razmišljanje unaprijed – optimizirano planiranje proizvodnje

Planiranje proizvodnje zatvoreni je krug. Obuhvaća detaljnu raspodjelu materijala, resursa i procesa potrebnih za proizvodnju i isporuku proizvoda na vrijeme. Cilj planiranja je postizanje maksimalno učinkovitog proizvodnog procesa. To znači balansiranje potreba proizvodnje s raspoloživim resursima i sve to na najisplativiji mogući način.

Uloga planiranja u svakodnevnim proizvodnim procesima je velika i zbog toga se ne može i ne smije zanemariti. Zanemarivanje može rezultirati vrlo visokim gubicima. Ispravno planiranje znači da tvrtka zna kako postići da svi proizvodni procesi funkcioniraju zajedno na optimalan način. Ovaj zadatak nije moguće adekvatno izvršiti pomoću statičnih alata za planiranje, iako i oni mogu dobro funkcionirati pod pretpostavkom da će svi planirani koraci biti dovršeni na vrijeme i bez ikakvih promjena. No, promjene u proizvodnji su česte, što otvara prostor alatima za dinamičko planiranje. Oni uzimaju u obzir promjene i ograničenja te na proizvodnju gledaju kao na dio integriran s ostalim poslovnim operacijama. Jedna od najvažnijih razlika između statičkih i dinamičkih alata za planiranje upravo je mogućnost integracije s drugim poslovnim i proizvodnim područjima.

Optimalni tijek proizvodnje može se postići samo ako se na planiranje gleda kao na dio učinkovitog proizvodnog procesa, gdje su svi podaci međusobno povezani. Sistrade® Scheduling dio je integriranog ERP sustava. Rezultat toga je da radni nalog, prije nego što dođe do plana proizvodnje, već uzima u obzir mnoge detalje vezane uz, primjerice, materijale i planiranje poslova.

Planiranje prema vlastitim kriterijima

Planiranje kod Sistrade® Scheduling-a uglavnom se odvija pomoću dobro poznatog Ganttova dijagrama. Međutim, među mnogim značajkama koje Sistrade® Scheduling alat nudi je njegova dostupnost i u obliku Gantt dijagrama i u obliku tablice. Poslovi i radni nalozi u oba slučaju mogu se premještati prema drag&drop sistemu.
Jedna od ključnih značajki alata je opcija postavljanja kriterija. Naime, svaka tvrtka može napraviti svoj kriterij rasporeda, bilo da se temelji na predviđenom datumu isporuke, broju boja ili bilo kojem drugom odabranom kriteriju te definirati prioritet.

Osim toga, značajke kao što su upravljanje datumom isporuke, povezivanje s proizvodnim pogonom, raspoređivanje poslova, čine glavnu razliku Sistrade® Scheduling-a. Ne samo da su vrlo jednostavni za korištenje, nego i donose dodatnu vrijednost kada se radi o cjelokupnom zadovoljstvu klijenata. Tvrtke, naime, mogu postaviti realne rokove, učinkovito upravljati svojim skladišnim prostorom i imati koristi od izravne komunikacije s tvornicom. Štoviše, tvrtke u kojima planiranje obavlja voditelj proizvodnje, detaljan plan mogu napraviti u kontrolnom sučelju samog proizvodnog pogona, a za svaki stroj ili svaku fazu proizvodnje. To je također moguće učiniti korištenjem barkodova ili drag&drop sistemom.

Maksimalna iskoristivost  resursa

Kako bi svojim korisnicima pružio vrhunski način planiranja i optimizaciju proizvodnog procesa, Sistrade® nudi Deep Optimization. To je alat koji je svojevrsna pomoć i asistent alatu za planiranje. Na temelju određenih kriterija sustav predlaže optimalne putove i najbolje načine za optimizaciju procesa planiranja proizvodnje.
Sistrade® Scheduling pruža i alate za analizu opterećenja zaposlenika ili strojeva. Na taj način pridonosi donošenju odluka na temelju podataka, dopuštajući tvrtkama da maksimalno iskoriste svoje postojeće resurse, osiguravajući ispunjavanje narudžbi bez prekida i na isplativ način. Time se proizvođači približavaju Industriji 4.0.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content