Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ulaganje u znanje i tehnologiju ključni su za konkurentnost tekstilne industrije na globalnom tržištu

Enormni potencijal utkan je u područje tekstila. Suvremene tehnologije i tehnike odlični su resursi koji podržavaju napredak i razvoj. Svjedoci smo da posljednjih godina sve važniju ulogu u tekstilnoj  industriji imaju i rješenja za tisak na tekstil. Sve je više grafičara na tekstilnim događanjima i obratno, tekstilaca na grafičkim. Sinergija ove dvije industrije već se pokazala odlično.
Potvrdio je to i nedavno završeni 7. Međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna (Timod) u Travniku. Događanje je to koje od 2016. organizira Fakultet za tehničke studije iz Travnika zajedno sa svojim smjerom Tekstilno inženjerstvo i dizajn. Timod okuplja učenike i profesore srednjih škola, studente studijskih programa tekstilnog inženjerstva i dizajna, modne dizajnere, predstavnike tekstilnih firmi i sve ljude koji vole svijet mode i tekstila. 
Na njemu je sudjelovala i slovenska tvrtka Rigo. Koliko su za tvrtku Rigo važni ovakvi događaji, rekao nam je gosp. Samo Godnič, CEO tvrtke Rigo.

„Na ovakvim eventima upoznajemo se s novim idejama mladih dizajnera i njihovim načinom razmišljanja u procesu kreiranja. Nama kao tvrtki koja se bavi tekstilom ovakvi su događaji od velikog značaja. Razmjenjuje se puno informacija i puno je zanimljivih rasprava između mladih bez iskustva, a punih ideja i starijih stručnjaka s iskustvom, ali s manje novih ideja. U sklopu predavanja održanih na ovogodišnjem Timod-u najviše pažnje posvetili smo umjetnoj inteligenciji i u uvođenju digitalizacije u cijeli radni proces jedne tvornice tekstila“, rekao je gosp. Godnič.

Bez ulaganja u znanje i tehnologiju nema proboja na globalno tržište

Mišljenja je da regionalna tekstilna industrija može konkurirati na globalnom tržištu jer ima bogatu tradiciju i znanje koje datira još iz vremena bivše države u kojoj je tekstilna i obućarska industrija bila snažna. No, ističe da proboj na globalna tržišta zahtijeva ulaganje u znanje, prvenstveno mladih te ulaganje u suvremenu tehnologiju. Uprava svake tvornice trebala bi biti u toku s najnovijim svjetskim trendovima u strojnoj opremi i što prije započeti s uvođenjem digitalizacije u proces rada. „Digitalizacija znači on line kontrola svakog procesa u tvornici. S tim ide i bolja organizacija što će rezultirati nižim troškovima, a time i većom dobiti po artiklu“, rekao je gosp. Godnič.

Našu najveću prednost vidi u tome što se u regiji, za razliku od većine drugih europskih tržišta zadržala proizvodnja, a time i puno znanje i iskustva. „Imamo znanje, iskustvo i jeftiniji smo. Trebali bi to iskoristiti“, ističe gosp. Godnič.
Kao nedostatak ističe nedovoljno ambicije za osvajanje svjetskih tržišta. „Premalo se radi na vlastitim brendovima. Većina radi samo doradne poslove za druge poznate brendove. Takav način ne donosi veliki prihod zbog čega je i onemogućeno ulaganje tvornice u nove tehnologije, marketing i znanje. Bez toga nema proboja na globalno tržište. Tvrtke u branši moraju se bolje povezati i zajedno nastupiti na velikom globalnom tržištu gdje je konkurencija velika, ali velike su i prilike za nove poslove“, zaključio je gosp. Godnič.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content