Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Proizvođači papira iritiraju grafičare rekordnim profitima

Izvor: bvdm

Pojedini proizvođači papira nedavno su izvijestili o značajnom povećanju dobiti za prva dva tromjesečja 2022. Primjerice, UPM Communication Paper je izvijestio o dobrom poslovnom tromjesečju. “Potražnja za grafičkim papirima bila je dobra, a rast cijena viši od povećanja ulaznih troškova, posebice ekstremnih troškova energije.”

Iz UPM-a govore o “uspješnom upravljanju maržom. To je, kažu, pomoglo u ostvarivanju snažne zarade u vrijeme velike volatilnosti i inflacijskog rasta ulaznih troškova, kao i izazovnih opskrbnih i logističkih lanaca. U ostatku godine UPM očekuje “rekordne rezultate”.

“Proizvođači papira takvim izjavama izazivaju iritaciju mnogih tvrtki u tiskarskoj industriji s obzirom na kontinuiranu prijeteću situaciju u našoj industriji. Rekordni rezultati i povećane marže s jedne i egzistencijalne poteškoće s druge strane teško idu zajedno u isti lanac vrijednosti”, komentirao je dr. Paul Albert Deimel, generalni direktor njemačkog bvdm-a.

“Naravno, svaki dobavljač može slobodno postaviti svoje cijene na način da ne samo pokrije troškove, nego i ostvari profit. Posljednje, ali ne manje važno, profit je ekonomska osnova za ulaganja kako bi se održala vlastita budućnost. Industrija tiska također ima vitalni interes u održavanju svojih opskrbnih lanaca, u kojima je industrija papira na čelu”, objasnio je Deimel.

Tiskari u problemima

S obzirom na brzi rast cijena grafičkog papira, galopirajuće cijene energije i sve veće nesigurnosti u opskrbi plinom, tvrtke u grafičkoj industriji trenutno se suočavaju s ozbiljnim ekonomskim, a ponekad i egzistencijalnim problemima. Uz značajna poskupljenja papira, raste i broj kupaca koji odustaju od dosadašnjih print proizvoda i prelaze na digitalne kanale. Za tiskare to znači bolne gubitke u prodaji.

“Ako u ovako napetoj situaciji dobavljači povećaju cijene značajno iznad nastalih povećanih troškova, to u konačnici ugrožava opstanak cijelog lanca. Stoga apeliramo na proizvođače papira da ubuduće nastave pošteno i odgovorno koristiti instrument određivanja cijena”, rekao je Deimel.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content