Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Restoran od kartona

Nuru Karim, arhitekt i urbanist, u svojoj je karijeri realizirao mnoge projekte diljem svijeta i radio s renomiranim tvrtkama. Osnivač i upravitelj arhitektonske kuće Nudes radi u interdisciplinarnom stilu, spajajući umjetnost, kulturu i arhitekturu. Ideja o restoranu od valovitog kartona došla mu je u Bombaju.

Razmišljanje i djelovanje izvan okvira opisuje koncept dizajna za prostor od 152 kvadratna metra. Kada je došlo vrijeme za uređenje interijera, kreativni arhitekt je odabrao valoviti karton. Materijal je korišten u svim unutarnjim prostorima, čak i za individualni dizajn i proizvodnji namještaja, rasvjete, signalizacije, stolova i menija. Karton je potpuno obnovljiv, a zbog valova se sastoji uglavnom od zraka. To je ono što čini valoviti karton stabilnim i laganim istovremeno, ali također i izdržljivim i izolacijskim. To je ujedno i razlog za izvrsnu zvučnu apsorpciju kartona. Korištenje materijala iz obnovljivih izvora također je važno za odgovorno korištenje zemaljskih resursa namijenjenih ljudima kako bi mogli govoriti o održivom načinu postupanja s njima.

Timu koji je predvodio Nuru Karim trebalo je oko četiri mjeseca da razvije koncept i prototip restorana. Gradnja je trajala još tri i pol mjeseca. Valoviti karton je testiran unaprijed radi funkcionalnosti i trajnosti. Stolovi su, na primjer, zapečaćeni voskom kako bi bili otporni na tekućine i hranu, kao i na pranje.

Nekoliko rebrastih slojeva bilo je izrezano u oblik, stvarajući blagi tok te slojevite dizajne koji stvaraju haptičko i taktilno iskustvo u cijeloj prostoriji.

Ovaj dizajn privlači pažnju mnogih znatiželjnika, a mnogi gosti se pitaju: Jesu li ti zidovi, stolovi i drugi komadi namještaja zaista izdržljivi i funkcionalni? Upravo je to i bila namjera arhitekta čiji je cilj koristiti ovakav dizajn interijera da započne dijalog o ulozi dizajna, materijala i održive budućnosti.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content