Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Roland LEC2-640S-F200, UV hibrid s beltom, u tiskari Bucik

Pomalo rijedak na tržištu, ali vrlo učinkovit i fleksibilan Roland VersaUV LEC2-640S-F200 instaliran je krajem prošle godine u tiskari Bucik d.o.o. u slovenskom naselju Semič. Iako smo se na tržištu susretali s različitim varijacijama UV tehnologije, od roll-to-roll printera, flatbed i hibridnih UV printera, prva je ovo instalacija ovog Rolandovog modela u našoj regiji.
Model je to kojemu je cijeli radni stol dimenzija 160x200cm pokretan te ima ugrađeni belt. Dužina printa nije ograničena s obzirom na belt.
Više o samom printeru rekao nam je gosp. Vjeko Križanić, vlasnik tvrtke Dipa koja je stroj isporučila i instalirala, dok nam je razloge investicije pojasnio gosp. Simon Bucik, direktor tiskare Bucik.

Gosp. Križanić, što je to što izdvaja ovaj model u odnosu na druge UV printere na tržištu?

Baza ovog UV printera je Roland VersaUV LEC2-640 serija koja je na tržištu već četiri godine i spada u najprodavaniju seriju Rolandovih printera.
Na našem tržištu imamo više prodanih jedinica, ali roll-to-roll namjene. Ovo je prvi hibrid s pokretnim beltom. Jedinstven je po širini aplikacija za koje je namijenjen i širini medija na koje može printati. Koristi se za tisak na klasične fleksibilne materijale za grafičku industriju poput banera, umjetničkog platna, samoljepljivih naljepnica, tapeta, tkanina. Od krutih materijala koristi se za tisak akrilnih, polimernih, kompozitnih ploča, stakla, metala, drva i mnogih drugih. U promotivnoj industriji printa na rokovnike, upaljače, kemijske olovke, USB stikove, dok je kod specijalnih medija potrebno spomenuti tisak na dizajnerske kartone za proizvodnju luksuznih kutija ili tisak na metalik, zlatnu, srebrnu ili prozirnu samoljepljivu foliju prilikom izrade luksuznih naljepnica.
Uporabna vrijednost ovog printera je izvan dosega konkurencije. Visina radnog stola je 23cm čime se otvara mogućnost tiska na predmete većih dimenzija, a zbog bijele boje i laka otisnuti proizvodi dobivaju dašak luksuza.

Gospodine Bucik, prvi u regiji imate Rolandov hibridni flatbed. Koji je bio razlog investicije?

U našem pogonu Roland printer imamo već 14 godina i koristimo ga za tisak na naljepnice koje kasnije kaširamo na pločaste materijale, laminiramo i postavljamo kao znakove obavijesti u interijeru i eksterijeru.
Tijekom posljednje tri Covid-19 godine segment označavanja u značajnom je porastu, posebno u zdravstvenim ustanovama. Direktnim tiskom na pločaste materijale značajno ubrzavamo proces proizvodnje te iz ciklusa eliminiramo proizvodnju značajnih  količina PVC naljepnica i laminaciju.
Kako sam rekao, ekološki aspekt nam je jako važan i ovom tehnologijom u značajnoj mjeri doprinosimo očuvanju naše sredine, ali i ispunjavamo ekološke zahtjeve naših klijenata.

Zbog velikog radnog pokretnog stola, idealan je za tisak na pločaste i fleksibilne materijale, a ne zauzima puno prostora u pogonu. S obzirom na ograničeni prostor kojim trenutno raspolažemo, Roland VersaUV LEC2-640S-F200 odlično se uklopio.

Također, jedan od razloga za investiciju bila je i bijela boja te mogućnost nanošenja laka. Naime, uz program označavanja, bijela boja i lak omogućit će ulazak u segment proizvodnje luksuznijih naljepnica i malih serija ambalaže, s obzirom da je na tržištu sve primjetniji trend plasiranja različitih proizvoda višeg nivoa kvalitete. Ambalaža ili naljepnice kojima su ti proizvodi obilježeni traže i luksuznije materijale, ali i luksuzniji tisak. Tehnologije korištene u prošlom desetljeću više ne zadovoljavaju potrebe naših korisnika.

Cijeli intervju, osim u tiskanom, sada možete pročitati i u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content