Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Samoljepljive folije – razlika između filma i folije

Tri osnovne funkcije samoljepljivih folija su komunikacija, dekoracija i zaštita. U ovom članku ćemo više pažnje posvetiti folijama koje koristimo za komunikaciju.

Većina učesnika digitalnog tiska, naročito tiskare koje se bave velikim formatima, svakodnevno koriste folije u svojoj  proizvodnji. U sljedećem članku ćemo objasniti  razliku između cast i calender filmova.

 

Sastavni elementi

Možda je ostala nejasnoća vezano uz pojam film i folija. Folijom nazivamo gotov proizvod, sastoji se od filma – plastičnog dijela folije na koji printamo, ljepila koje se nalazi između filma i podložnog papira. Film može biti cast ili calender i tu temu smo objasnili u prošlom broju časopisa. Podložni papir je papir presvučen tankim silikonskim premazom. Silikonski premaz je potreban da bismo lako odvojili film sa ljepilom od podložnog papira. Čest je slučaj da se naša “naljepnica” nakon vrlo kratkog vremena počinje odljepljivati sa izloga na koji je aplicirana. Razlog tome može biti silikonski premaz kojim staklari brtve staklo na izlozima i tako sprečavaju prolazak vlage unutar prostora. Rješenje je ukloniti silikon sa stakla ili udaljiti “naljepnicu” nekoliko milimetara od silikonskog premaza koji se u većini slučajeva nalazi uz sami rub stakla, do okvira izloga.

Neki proizvođači za podlogu samoljepljivom filmu ne koriste podložni papir već podložni film. On je izrađen od tankog PVC-a. Možda nije ekološki najprihvatljivije rješenje, ali ima praktičnu vrijednost. Ukoliko radite aplikacije na velike površine i koristite tekućinu za lakši rad, podložni papir ponekad dođe u dodir sa tekućinom i počinje se raspadati u manje dijeliće. Tada imate problem sa uklanjanjem sitnih dijelova sa samoljepljivog filma. Iz tog razloga neki proizvođači rade kao podlogu PVC filmove koji su otporni na vlagu. U novije vrijeme podložni papir može biti strukturirani. Ovakav papir se koristi za dobivanje efekta folija sa zračnim kanalima, tzv bubble free folija.

Ljepila koja se koriste unutar samoljepljive folije su često najvažniji element folije. Ljepljenje se zasniva na fizikalnom principu adhezije i kohezije. U početku su to bile razne smole koje su imale kratak vijek trajanja. Uskoro su proizvođači počeli koristiti ljepila na bazi solventa koja imaju vrlo visoku trajnost. Baza ljepila može biti i voda, a najnoviji smjer je proizvodnja ekološki prihvatljivih proizvoda koji koriste ljepila na bazi biljnih ulja.

Danas imamo folije sa raznim vrstama ljepila od kratkotrajnih (removable) pa do ljepila kojima proizvođači garantiraju vijek trajanja dulji od 10 godina. Folije koje se lako uklanjaju (removable) koristimo za kratkotrajne aplikacije. Ljepila koja su korištena u proizvodnji ovih folija uklanjaju se zajedno sa folijom. Vi staru aplikaciju možete u vrlo kratkom periodu maknuti sa oglasne površine koja će ostati čista i spremna za ljepljenje nove aplikacije. Neka ljepila koja se koriste kod folija za obljepljivanje vozila znaju sadržavati mikročestice koje se nanose između ljepila i podložnog papira. Kada pozicionirate foliju na vozilo, ljepilo će minimalno djelovati sa podlogom jer mikročestice sprečavaju veći kontakt podloge i ljepila. Kada folija bude ispravno pozicionirana, pritiskom rakle na foliju, mikročestice ulaze u strukturu ljepila i ljepilo djeluje sa podlogom. Time se postiže mogućnost repozicioniranja folije na vozilima.

 

Tri osnovne funkcije samoljepljivih folija su komunikacija, dekoracija i zaštita. U ovom broju ćemo više pažnje posvetiti folijama koje koristimo za komunikaciju. Iako smo već u prvom broju Print Magazina u serijalu o folijama napravili podjelu, sada ćemo ući u detalje ovog segmenta samopljepljivih folija. Najčešća upotreba je komunikacija sa potrošaćem. Folija služi kao nosioc informacije koju želimo prenjeti potrošaću. Ovo je grafičarima možda najinteresantniji dio jer su u pitanju vrlo velike količine samoljepljivih folija koje se često zamjenjuju novim porukama. U ovom segmentu komunikacije sa potrošačem imamo vrlo širok raspon samoljepljivih folija. Iako veliki broj grafičara samoljepljivu foliju ocjenjuje prema cijeni, često ne obračaju pažnju na karakteristike folije i time si stvaraju nepotrebne troškove u budućnosti. Osnova za kvalitetno odrađen posao je prilagoditi samoljepljivu foliju zadacima koji su postavljeni pred grafičara.

Promotivne folije – Najosnovnija skupina folija koju koristimo za promociju. Trajnost im je u vanjskim uvjetima od 6 mjeseci do 12 godina. Ovo su preporuke proizvođača iako smo vidjeli samoljepljive folije koje su nakon par mjeseci bile u lošem stanju, ali smo vidjeli i samoljepljive folije koje nakon dvadesetak godina ne izgledaju loše. Postoje sa bijelom ili sivom ili crnom podlogom. Folije sa tamnom podlogom se koriste na mjestima gdje želimo sakriti stare grafike ili slične nepravilnosti površine na koju se aplicira samoljepljiva podloga.

Removable folije – folije sa slabim ljepilom – Za kratkotrajne aplikacije koristite removable folije. Iako je neznatno skuplja, nakon nekoliko mjeseci kada ćete je uklanjati, posao ćete odraditi u nekoliko minuta, ljepilo se ukloni zajedno sa folijom i podloga će Vam biti spremna za novu aplikaciju u minimalnom vremenskom periodu.

Bubble free folije – folije sa zračnim kanalima – Na tržištu postoji veliki izbor samoljepljivih folija sa zračnim kanalima (tzv. Bubble free), ali nisu sve namijenjene za obljepljivanje vozila. Obavezno provjerite trajnost folije i njene karakteristike za obljepljivanje zakrivljenih površina. Ukoliko izaberete lošiju foliju, Vaše vozilo će ubrzo “procvjetati”. Neke bubble free folije su namijenjene za jednostavno apliciranje ravnih površina, nemojte ih koristiti za obljepljivanje vozila.

Translucentne folije – idealne za svjetlosna rješenja – Za svjetlosna rješenja se koriste translucentne folije. Kod tih  samoljepljivih folija film i ljepilo su konstruirani da maksimalno propuštaju svjetlost. Korištenjem ovih folija Vaš otisak će u noći djelovati briljantno. Korištenjem jeftinijih folija, vidljivost otiska noću će biti vrlo loša.

Rupičasta folija – prozorska grafika – Ove folije su vrlo popularne za obljepljivanje izloga. Prednost im je da prostori na čijim izlozima su folije imaju dovoljno svjetlosti koju propušta samoljepljiva folija, a s druge strane promatrač vidi reklamnu poruku otisnutu na rupičastu foliju. Čest je slučaj korištenje ovih folija na uredima gdje je pogled omogućen jednosmjerno, iz ureda se vidi prema van, a sa vanjske strane vidite reklamu ali ne i u prostor ureda. Time korisnici ureda dobivaju intimnost prostora. Ove folije su zbog svoje rupičaste strukture vrlo jednostavne za montažu, nije potrebna montaža sa tekućinom.

Pjeskarene folije – Iako ove folije spadaju u skupinu dekorativnih folija, često na tim folijama otisak dobiva poseban efekt zbog specifične površine podloge. Nemojte se ustručavati staviti ih u svoj printer i ponuditi Vašim kupcima reklamu koja će prenijeti kupcu poruku, a ujedno biti vrlo elegantna i nenapadna.

Specijalne folije – U gornjem tekstu smo nabrojali nekoliko folija koje se najčešće koriste. Osim njih industrija samoljepljivih folija nam danas nudi ogroman izbor specijalnih folija. To su razne folije za ljepljenje na zidove, asfalt – apliciraju se industrijskim fenom sa vrućim zrakom. Podne grafike koje možemo aplicirati na keramiku, parkete ili laminate. Samoljepljive folije koje imitiraju metal- aluminijske folije, krom folije, metalik folije.

Interaktivne folije – Najnovji trend su prozirne samoljepljive folije koje možete izrezivati u željeni oblik. Apliciraju se na izlog. Korištenjem specijalnih projektora na djelu izloga koji je pokriven prozirnom folijom dobivate reklamni displej kojim prenosite željenu poruku kupcu. Druga vrsta folija su touch screen folije koje aplicirane na izlog kupcu omogućuju izbor informacija koje su mu potrebne a prikazuju se na displeju.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content