Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Situacija na tržištu papira prijeti uzrokovanjem trajne štete

Rastuće cijene papira i smanjena dostupnost sprječavaju povratak tiskarske industrije na stanje prije pandemije. To će, smatraju u Intergrafu, vjerojatno uzrokovati trajnu štetu. Apelirali su na proizvođače papira da se uključe u “transparentne rasprave”.

Ako je suditi prema informacijama ove krovne organizacije nacionalnih udruga tiskarske industrije, situacija je i više nego ozbiljna. Toliko akutna da se u nekim zemljama članicama ne može dobiti 40% papira potrebnog od sredine veljače. Iako su brojni proizvođači papira najavili povećanje cijena od veljače, dodatni poremećaj izazvao je štrajk u UPM-u.

“Zalihe tiskarskih tvrtki neće izdržati dok se štrajk ne riješi. Tiskari će biti prisiljeni svojim kupcima objaviti da nisu u mogućnosti ispuniti narudžbe”, stoji u priopćenju Intergrafa.

Iako je Intergraf priznao da je tijekom pandemije potražnja za tiskom i papirom opala, kažu da se vratila gotovo na razinu prije Covida. Međutim, upozorava se da rastuće cijene papira i nedostatak dostupnosti mogu značiti da bi klijenti koji su se tijekom pandemije prebacili s aktivnostima na digitalnu komunikaciju mogli zauvijek biti izgubljeni za tisak.

Tisak je bitan dio svakodnevice

“Tisak je bitan i važan dio našeg svakodnevnog života. Mnogi građani oslanjaju se na tiskane informacije. Osim što smo veliki sektor, naša industrija i naši proizvodi na brojne načine podržavaju građane i sve druge gospodarske grane. Ova je podrška sada ugrožena trenutnim napetostima u lancu opskrbe”, rekla je Beatrice Klose, glavna tajnica Intergrafa.

Ističu da 120.000 europskih tiskarskih tvrtki, koje zapošljavaju 600.000 ljudi, ostvaruju prodaju od 80 milijardi eura godišnje. Zbog toga pozivaju papirnu industriju da osigura suradnički pristup i transparentnu raspravu o trenutnom i budućem razvoju opskrbe grafičkim papirom u Europi.

Nadalje poziva druga europska i nacionalna tijela da ozbiljno shvate trenutnu situaciju i osiguraju dovoljnu opskrbu sirovinama (svježim i recikliranim vlaknima) kako bi se omogućila kontinuirana proizvodnja osnovnih proizvoda kao što su ambalaža, novine, časopisi, knjige i drugi tiskani proizvodi koji služe europskim građanima u njihovom svakodnevnom životu.
Prošlog rujna Bloomberg je, primjerice, izvijestio da 100 milijuna kataloga nije tiskano u SAD-u zbog nedostatka papira.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content