Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Skripta kupila većinski paket tvrtke Grafika Osijek

Kako piše Glas Slavonije, domaća grafička industrija, da budemo precizniji slavonska, odnosno osječka doživjela je još jedno preslagivanje. Naime, g. Saša Ostojić i g. Dalibor Pospišil, vlasnici osječkih tvrtki Skripta i Skripta tisak, odlučili su kupiti većinski paket u osječkoj tiskari Grafika. Na prvu bi se ruku reklo, kako piše Glas Slavonije, da mali kupuje velikog, jer iza Grafike je  gotovo 30-godišnje postojanje tijekom kojeg je stekla znatnu, i u nacionalnim okvirima, reputaciju u polju pripreme i tiska knjiga te digitalnog i posebice ofsetnog tiska. No, brojke ipak pokazuju drukčije.
Za tvrtkom Skripta je 20-godišnje poslovanje i uz nešto mlađu tvrtku, Skripta tisak, ukupno ima zaposleno 40 djelatnika (u Grafici ih je 26). No, najveća je razlika u ostvarenim poslovnim prihodima. Tvrtke u grupi Skripta višestruko nadmašuju poslovne rezultate koje u ovom trenutku ostvaruje Grafika.
„Zapravo, riječ je o tome da ovdje govorimo o vlasničkom povezivanju tvrtki koje zajedničkim nastupom tržištu mogu ponuditi širok raspon svih grafičkih usluga. Odnosno, ono što Sktipta do sada nije imala u svojoj ponudi ima Grafika i obratno“, kaže Saša Ostojić. On je prošli mjesec imenovan direktorom Grafike i ne skriva kako je proces realizacije vlasničkog restrukturiranja još uvijek u tijeku, a sve je zapravo počelo prije dvije, tri, godine. Ostojić podsjeća kako je pokojni Ivan Plačko, osnivač i vlasnik Grafike, predložio da upravo vlasnici Skripte razmisle o mogućnosti da oni budu potencijalni kupci vlasničkog udjela (75 %) koji Plačkova obitelj ima u ovoj tvrtki.
„Grafika ima sjajan strojni park, posebno se ističe linija za digitalni tisak (i doradu) etiketa iz role. Ona ima mogućnost i foliotiska te je kao takva jedini stroj na okolnom međunarodnom tržištu. Bitno je istaknuti kako je linija nabavljena kao dio projekta “Jačanja poslovne konkurentnosti poduzeća” potpomognute EU sredstvima“, naglašava Ostojić.
Kapaciteti ove linije bit će iskorišteni za ponudu usluga tiska etiketa prvenstveno u rastućem segmentu poljoprivredno-prehrambenih proizvođača poput vinara, medara, maslinara, pivara… na hrvatskom tržištu, ali i na području Slovenije, Austrije, Mađarske i Albanije.
„Imamo kapacitet u svim tehnikama i želimo izići iz ove regije“, ne skriva svoje planove Ostojić. Organizacijski, iako sada s istim vlasnicima, Grafika, Skripta i Skripta tisak nastavit će poslovati kao zasebna društva.

 

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content