Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Smithers: Digitalni tisak ostaje glavni pokretač rasta tržišta

Vrhunska kvaliteta, automatizacija i održivost trenutni su pokretači u tiskarskoj industriji. Kako bi zadovoljili današnje zahtjeve kupaca, mnoge se tiskare oslanjaju na digitalni tisak koji kontinuirano nastavlja rasti – posebno u području ink jet-a. Na temelju tržišnih pokazatelja i izvješća američke konzultantske tvrtke Smithers “Budućnost europskog tiskarstva do 2027.”, definirana su četiri trenda vezana uz to kako tiskare mogu osigurati svoju konkurentsku prednost u budućnosti.

Prema studiji Smithersa, vrijednost digitalnog tiska diljem Europe povećat će se sa 27,6 milijardi eura u 2017. na 41,2 milijarde eura u 2027. Volumen će se povećati s 351 milijardu na 582 milijarde A4 otiska. Porast je to od 66% tijekom istog desetogodišnjeg razdoblja. Sveukupno, digitalni tisak činit će gotovo 20% svih tiskanih proizvoda 2027. godine. Smithers digitalni tisak opisuje kao “najbrže rastući sektor tiska kada se radi o profitu koji također transformira opskrbne lance i poslovne modele.”

Kao trendove koje bi tvrtke trebale pratiti, Smithers navodi sljedeća četiri.

Trend 1: Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti, ink jet je nova zvijezda u tiskarama

Moderni ink jet tisak najbrže je rastući proces tiska u mnogim kategorijama. Ne samo da se tehnologija strahovito razvila, već i razmjeri svih procesa digitalnog tiska. Tako će prodaja porasti sa 61,4% (2017.) na 74,0% u 2032. godini. Izvanredan je to razvoj koji pokazuje da će ink jet najkasnije do tada odlučno dominirati procesima digitalnog tiska.

Nadalje, 2032. oko 25% ukupne količine tiska bit će proizvedeno digitalno. Ovaj razvoj važan je i za cjelokupnu industriju u svijetu u kojem informacijska imovina doživljava nevjerojatnu diverzifikaciju. Osobito kod tiska iz arka, pružatelji tiska mogu ponuditi novu kvalitetu po zanimljivoj cijeni.
Što se strojeva tiče, danas postoji vrlo širok raspon strojeva za ink jet tisak – od formata do cijena, koji odlično ispunjavaju zahtjeve za kvalitetom i produkcijom.

Trend 2: Agilna tehnologija digitalnog tiska osigurava konkurentske prednosti

Ponašanje potrošača mijenja se sve brže. Sve više brendova i trgovaca stoga zahtijevaju fleksibilnost, automatizaciju i brzu reakciju svojih tiskara. To je jedini način na koji mogu zadovoljiti brzo promjenjive obrasce potražnje svojih kupaca. Tvrtke koje su pogurale digitalizaciju u tisku imaju odlučujuću konkurentsku prednost jer mogu agilno reagirati na brze promjene. Digitalni tisak, stoga će, ostati pokretač rasta u godinama koje dolaze.

Do 2032. godine, prema Smithersu, digitalni tisak će vrijediti 230,5 milijardi dolara i činit će gotovo četvrtinu svih tiskovina i otisnute ambalaže (gotovo 30 bilijuna otisaka). Prema analizi, od 2022. nadalje vrijednost digitalnog tiska će rasti uz konstantan CAGR od 5,8%. Volumen će se povećati za isto toliko. To odgovara ukupnom rastu od 75,2%.

Trend 3: „Inteligentna proizvodnja“ sve je traženija u tisku


Inovativne tiskare automatiziraju i optimiziraju svoje procese i stoga su već na putu prema Smart Factory. Automatizacija procesa gdje god je to moguće smanjuje troškove rada i povećava produktivnost. Pomaže eliminirati ljudske pogreške koje mogu dovesti do skupih kašnjenja ili pogrešaka u proizvodnji. Tijek rada, softver i automatizacija procesa kao i završna obrada glavni su pokretači učinkovitosti i stvaranja vrijednosti na putu do inteligentne proizvodnje u tisku. Tiskare bi trebale potražiti savjet o uspostavljanju modernog tijeka rada i “inteligentnih, umreženih radnih mjesta”. To daleko nadilazi aktualnu proizvodnj i uključuje cloud i IT rješenja za rad na daljinu, suradnju ili upravljanje tijekovima rada.

Trend 4: Potražnja za održivim metodama proizvodnje raste

Potražnja za održivim metodama proizvodnje uz štednju resursa sve je veća. To postaje sve važnije, prije svega jer su sirovine sve rjeđe, a time i sve skuplje. Ovdje dolazi do izražaja aspekt digitalnog ispisa koji štedi resurse: manje otpada, uključujući pomoćne i potrošne materijale, a time i smanjenje otpada što pozitivno utječe na ravnotežu okoliša. Osim kao dobar argument u razgovorima s kupcima, ovo pomaže tiskari da se uhvati u koštac s pitanjima o dostupnosti sirovina kao i o povećanju cijena i troškova energije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content