Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Smithers predviđa procvat digitalnog tiska ambalaže

Smithers je objavio novu studiju „Budućnost tiska ambalaže do 2027.“. Studija predviđa da će potražnja na tržištu tiska etiketa i ambalaže nastaviti rasti.  Zato će i u narednih pet godina ovi segmenti biti strateški prioritet za proizvođače strojeva, dobavljače boje i tiskare.
Smithersov grafikon predviđanja pokazuje kako će globalno tržište ambalaže vrijedno 456,3 milijarde USD u 2021., ove godine porasti na 473,7 milijardi USD. Uz rast po CAGR stopi od 3,1% do 2027. dosegnut će 551,3 milijarde USD (uz konstantne cijene iz 2021.).

Flexo će ostati najrašireniji postupak tiska. Čini oko 36% suvremenog tržišta, a prirodna ekspanzija daje fleksotisku pozitivne izglede za rast (+2,4 posto CAGR) do 2027. Drugi analogni procesi, uključujući ofsetni lito (+2,5 posto CAGR), imat će prema studiji sličan organski rast tijekom petogodišnjeg razdoblja, uglavnom potaknut s tržišta u razvoju.

Najveća ekspanzija će, međutim, doći od digitalnog tiska ambalaže – s predviđanjem CAGR-a od više od 10 posto do 2027. Pružatelji usluga tiska spremni su iskoristiti prednosti značajnih ulaganja proizvođača digitalnih tiskarskih strojeva u razvoj. Novi strojevi donose poboljšanja u produktivnosti i pouzdanosti te povećavaju broj narudžbi za poslove kod kojih je digitalno cjenovno konkurentno u odnosu na već uspostavljenu analognu produkciju.

Tehnički napredniji strojevi i automatizacija

Tisak ambalaže postaje sve konkurentniji te će i dalje biti u središtu daljnjih tehničkih inovacija. Pritom se misli na poboljšanje održivosti ispisnih sustava minimiziranjem otpada, optimizaciju energetske učinkovitosti stroja i razvoj sustava koji mogu ispisivati ​​na niz novih održivijih ambalažnih materijala, uključujući fleksibilne barijerne papire i  monomaterijalne polimerne konstrukcije.

Izvješće također pokazuje da će se tržište ambalaže prilagoditi novim zakonskim zahtjevima kako bi se udaljilo od plastike za jednokratnu upotrebu i poboljšalo mogućnost recikliranja svih formata.
Nadalje, implementacija najnovije automatizacije unaprijedit će i digitalnu i analognu proizvodnju. Ove tehnologije Industrije 4.0 imaju potencijal za istovremeno smanjenje potrebe za kvalificiranom radnom snagom dok povećavaju odziv i ukupnu kvalitetu tiska, dosljednost i vrijeme rada.

Sve gore navedene činjenice doprinijet će daljnjem prodoru digitalnog tiska – posebno ink jet-a – u ambalažu i etikete.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content