Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Što su tvrtke doista naučile iz Covida?

Proteklih mjeseci mnogi su se prisjetili kako je prošlo dvije godine od kada su započele izolacije i lockdown diljem Europe. Neki su cijelo vrijeme samo čekali kada ćemo se vratiti u „normalu“, dok su se drugi, kako je vrijeme odmicalo, pitali hoćemo li nešto iz ovoga naučiti.   

Zapravo, dosta je tvrtki koje su iskoristile razdoblje Covida kako bi preispitale svoje poslovanje i ocijenile načine na koje rade. Pitale su se hoće li sudjelovanje na sajmovima i dalje biti način za privlačenje novih potencijalnih kupaca? Hoće li hibridni radni model ostati? Tim agencije Duomedia napravio je zanimljivi osvrt na protekle dvije godine, što smo radili, kako se ponašali te što smo naučili.

Prve prilagodbe

Od trećeg mjeseca  2020. prošli smo od faze “to je samo gripa” do lockdowna od dva tjedna,  zatim još 2 tjedna, pa još 2 i iduća dva tjedna koja su ključna. To je razdoblje koje nam je donijelo i rad od kuće. Razdoblje koje je zahtijevalo priličnu količinu prilagodbe za ljude koji to nisu navikli.

Radeći od kuće imao sam tendenciju zaboraviti pauze! Bilo je dana kada bih shvatio da nisam ustao od stola pet sati, a ponekad bih i zaboravio na ručak!”

“Radio sam i više jer mi je laptop uvijek bio otvoren. Ako bih čuo da je stigao e-mail i nakon radnog vremena, bilo je stvarno lako reći: U redu, idem to brzo napraviti.“

Za ljude koje su navikli raditi od kuće, zaključavanje je donijelo drugu vrstu izazova. Naime,  sada su morali dijeliti svoj radni prostor.

 “Posljednjih 20 godina radim potpuno sama od kuće. Dakle, taj dio nije bio velika promjena. No, tijekom pandemije morala sam se češće baviti dijeljenjem Wi-Fi-ja, pisača, papira i prostora sa svojim mužem i svoja dva sina. Najčešća pitanja tijekom pandemije bila su: Zašto je Wi-Fi tako spor? Kada ti je sljedeći sastanak? Možeš li govoriti malo tiše? Trebalo nam je malo vremena da upoznamo svačije radno vrijeme i prostor, ali se na kraju pokazalo da se možemo snaći kao tim.“

Novi društveni prioriteti

Ovaj aspekt “zajedničkog života” protezao se i izvan obiteljskog kruga. U početku je bilo puno solidarnosti. Pandemija nam je pokazala da smo svi isti bez obzira na vjeru, kulturu ili običaje, bili siromašni ili bogati.
No, ovaj kolektivni napor uzeo je danak jer je čovjek društveno biće. To je i ono na što su se ljudi najteže navikli.

“Ja sam društvena osoba i nedostajao mi je direktan kontakt s kolegama. Zato smo svaki dan organizirali dnevne pozive kako bismo ostali u kontaktu i obavještavali jedni druge o našem rasporedu.”

No, dnevni pozivi ne bi bili mogući bez digitalizacije u kojoj danas uživamo.

Bilo je puno buke o digitalnoj transformaciji, ali pandemija Covid-19 ubrzala je trend brzinom koja je sve iznenadila. To je natjeralo tvrtke i profesionalce da se prilagode i naviknu na digitalnu komunikaciju. Odjednom je ona postala prirodna svima. Svi su prilično sigurni da bi bez Covida za ovu promjenu bilo potrebno još nekoliko godina ili bi čak došla tek sa sljedećom generacijom menadžera.

Budućnost rada

Uz to što je zahtijevao reorganizaciju i privatnih i poslovnih rasporeda, Covid je također pomogao i u poticanju jedne važne stvari: povjerenja poslodavaca prema svojim zaposlenicima. Rad od kuće ili iz ureda?

Proteklih godina bilježimo sve veći broj studija koje isprobavaju novo radno vrijeme. I još uvijek postoje otvorena pitanja: Koja je savršena ravnoteža između dana u uredu i dana kod kuće? Je li potrebno raditi u određeno radno vrijeme? Koja poboljšanja možemo napraviti?
Mnogi smatraju da je u redu doći u ured dva ili tri dana u tjednu. Na taj način možete imati sastanke i porazgovarati s kolegama. Također, na taj način imate više vremena da se opustite i da radite što god želite odmah nakon posla. I na kraju da se razumijemo, tko nije uživao raditi od kuće u pidžami ili trenirci?

U svakom slučaju, tijekom Covida puno smo pričali o novoj normali, ona sada sigurno postoji. No, kako je samo promjena jedina stalna, pojavit će se novi izazovi, a vjerojatno i nova poboljšanja.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content