Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Štrajk stvara sve veći pritisak i na industriju etiketa

Finat, europska udruga za industriju samoljepljivih etiketa, upozorila je da nastavak štrajka sindikata u nekim nordijskim tvornicama papira europskim prerađivačima etiketa sve više stvara ozbiljne probleme s rokovima isporuke.

Posljednjih tjedana iz cijele Europe stižu izvješća da su se rokovi isporuke materijala za etikete na bazi papira, koje čine oko 70 posto ukupne europske potražnje za etiketama, povećali na tri pa čak i više  mjeseci. Prema Finat-u, neki proizvođači etiketa i dobavljači sirovina čak su bili prisiljeni pristati i na raspodjelu isporuka prema prioritetima kupaca. Ističu da su zalihe sirovina blizu toga da budu u potpunosti iscrpljene.

U Europi se trenutno godišnje koristi oko 8 milijardi četvornih metara samoljepljivih materijala za etikete. To odgovara oko 240 milijardi etiketa koje se koriste u raznim sektorima kao što su hrana i piće, zdravstvo i osobna njega, lijekovi, kućanske i industrijske kemikalije, transport i logistika, maloprodaja, potrošačka elektronika, automobilski proizvodi itd. Nedostatak dostupnosti etiketa i ambalaže vjerojatno će snažno utjecati na svaku od ovih industriju. Sve to šteti i općem gospodarskom oporavku.

„Do Božića smo se nadali da bi se poremećaji u opskrbi mogli pokazati kao privremeni fenomen prilagodbe. No, sadašnja situacija pokazuje ranjivost cijelog sektora koji već radi na granicama svojih ograničenih kapaciteta. I sve to zbog jednog incidenta poput sindikalnog štrajka. S obzirom na trenutne rokove isporuke, vrlo je vjerojatno da bismo se s nedostacima mogli suočiti do kraja godine. To će, naravno imati dalekosežne posljedice za opće gospodarstvo“, komentirao je Jules Lejeune, izvršni direktor Finat-a.

Iz Finat-a izražavaju zabrinutost zbog ovisnosti opskrbnog lanca o samo nekoliko ključnih dobavljača. Pozivaju sve zainteresirane strane da ulože sve napore kako bi osigurale održivu opskrbu papirom za etikete, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content