Prvi saznajte najnovije vijesti




Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Studenti i profesori zagrebačkog TTF-a oduševljeni FESPA-om

Uvijek nam je posebno drago pisati o lijepim inicijativama koje su vezane uz buduće, mlade kolege iz struke. Jednoj takvoj inicijativi svjedočili smo vezano uz nedavno završen sajmu FESPA.

Naime, u suradnji s Udrugom FESPA Hrvatska, studenti Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta posjetili su sajam FESPA 2022 u Berlinu. Sve u  organizaciji Centra za karijere i stručnu prasku u sklopu projekta Razvoj i provedba stručne prakse na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (RAST). Sajam je, u pratnji četvero nastavnika, posjetio 21 student/ica s diplomskih studija smjerova Dizajn tekstila, Industrijski dizajn tekstila, Tekstilna kemija, materijali i ekologija te Odjevno inženjerstvo.

Kako nam je rekla izv. prof. dr. sc. Martinia Glogar, koja je bila jedna od četiri profesora, jedan od razloga zašto su se odlučili za posjet sajmu je omogućiti studentima redovno informiranje o napretku tehnologija povezanih s programima njihovih studija. „To je ključno u razvoju njihovih kompetencija“, kaže prof. Glogar.
Tekstilni tisak, kaže, područje je na kojem se prožimaju tehnologije i likovna umjetnost. Zato je jednako interesantno kako studentima smjerova dizajna tako i studentima inženjerski smjerova.

Studenti puni pitanja i dojmova

Zanimalo nas je kakvi su dojmovi?
„Dojmovi studentica i studenata su krajnje pozitivni. Pokazali su veliki interes, ali i zavidan stupanj profesionalne zrelosti postavljajući smislena i profesionalno profilirana pitanja gdje god su imali priliku. Jedan od izlagača na čijem su štandu studenti poslušali vrlo zanimljivo predavanje bila je tvrtka Sun Chemical. Dojmili su ih se širokoformatni digitalni tiskarski strojevi za kontinuirani tisak, tzv. „na rolu“, te noviteti na području sublimacijskog tiska, ali i na području drugih tehnika ukrašavanja tekstila kao što je primjerice vezenje (štikanje).
I dojmovi nas profesora su odlični. Nama je posjet ovakvom sajmu, koji zaista pruža „pogled izbliza“ u state of the art tiskarske tehnologije nezamjenjiv nastavni alat i platforma na kojoj možemo puno lakše kasnije studentima objasniti i predočiti određenu problematiku struke.
Također tretman kojeg smo dobili i mi i studenti od strane udruge FESPA Hrvatska su zaista iznad naših očekivanja.

Naglasila bih, također, da je naša institucija Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet postala članom udruge FESPA Hrvatska. Ovakav oblik udruživanja smatramo krajnje korisnim i kroz među institucijsku suradnju i podršku, kao i kroz stvaranje platforme za razmjenu znanja i profesionalnih iskustava. Sve za boljitak i obrazovne, ali i proizvodne zajednice“, istaknula je prof. Glogar.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content