Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Stvorena plazmonska boja – najlakša boja na svijetu

Sve trenutno dostupne tradicionalne boje bazirane su na pigmentima. Oni s vremenom blijede i nisu baš eco-friendly, sadrže toksine koji s vremenom ulaze u okoliš. Znanstvenici iz NanoScience Technology Centera na Floridi nedavno su predstavili zamjenu za pigmentne boje. Radi se o ultra laganoj, plazmonskoj boji, koja se bazira na nanostrukturnim česticama koje pod određenim kutem renderiraju živu boju.

Zajedno s komercijalnom vezivnom tekućinom (polimernom smolom i izopropilnim alkoholom), sadrži sitne ljuskice aluminija koje su obložene još sitnijim česticama aluminijevog oksida. Ovisno o veličini i razmaku tih nanočestica, čestice boje stvaraju Cyan, Magenta ili Yellow efekt. Različite nijanse boje mogu se proizvesti miješanjem različitih primarnih boja u različitim omjerima.

Prema jednom od istraživača, aluminij koji se koristi u boji mnogo je manje štetan za okoliš od sintetičkih pigmenata koji se trenutno koriste u konvencionalnim bojama. Osim toga, dok ti pigmenti postupno gube svoju sposobnost apsorbiranja fotona tijekom godina – što rezultira blijeđenjem. Nanostrukturne ljuskice trebale bi neograničeno dugo proizvoditi iste zasićene boje.

Plazmonska boja ima površinsku gustoću od 0,4g/m2, što je čini najlakšom bojom na svijetu. Stručnjaci tvrde kako bi samo 1,4 kg ove boje bilo dovoljno da oboja čitav Boeing 747. Za usporedbu, za istu količinu posla bilo bi potrebno oko 454 kg tradicionalne boje.

Osim toga, plazmonska boja upija vrlo malo topline, zbog čega će omogućiti veliku uštedu energije koja se trenutno troši za hlađenje. U konačnici to bi smanjilo i emisiju ugljičnog dioksida, a prema tome i globalno zatopljenje.

Tekst i slika preuzeti iz istraživanja koje je objavio časopis Sience Advances.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content